Aproape 30% dintre companiile mici si mijlocii din Romania au acces la Internet de mare viteza (raport)
Data publicarii: 02-05-2016 | EconomieAproape 30% dintre companiile mici si mijlocii din Romania au acces la Internet de mare viteza (mai mare de 30 Mbps), peste media statelor noi membre ale UE (NMS13 - New Members State), releva raportul Digital Economy Lab 2016 (DELab), publicat recent.
Potrivit statisticii, în România 9% dintre companiile mici și medii (SMEs — Small and Medium-sized Enterprises) nu au deloc acces la Internet, în comparație cu media de la nivelul UE 15, de 2%, ceea ce reprezintă un punct slab în ecosistemul digital.
De asemenea, 29% din totalul firmelor de mărime mică și medie utilizează internet de mare viteză, peste nivelul NMS13, care se situează la 23%. În același timp, 28% dintre SMEs utilizează internet la viteze reduse, mai mici de 10 Mbps, comparativ cu media de 40% consemnată în rândul celor 13 state nou venite în Uniunea Europeană.
Pe de altă parte, raportul DELab arată că România este statul în care prețul mediu lunar al unui abonament la internet este de sub 19 euro, cel mai mic față de media din UE15, de 37 de euro.
Aceeași cercetare relevă faptul că 43% dintre români nu au deloc competențe digitale, mult peste media de 25% în țările NMS13 și 14% în EU15, în timp ce 8% din populație crede că au cunoștințe digitale destul de solide pentru a face față într-un mediu de lucru competitiv.
La nivelul competențelor digitale, România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană și numai 16% dintre români au cunoștințe digitale de bază, în comparație cu media de 30% a EU15 și 26% în țările NMS13.
Statistica arată, totodată, că, în rândul celor 28 de state membre al Uniunii Europene, România se clasează pe locul 2 la viteza de Internet și pe locul 3 în ceea ce privește utilizarea rețelelor de socializare.
În plus, România ocupă poziția 23 în privința conectivității, respectiv pe locul 27 la capital uman, la utilizarea internetului și la servicii publice digitale.
Conform datelor citate, din categoria NMS13 fac parte: Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.
Totodată, țările incluse în categoria UE15 sunt: Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia și Regatul Unit al Marii Britanii.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI