Ministrul Transporturilor: CFR Marfa va returna ajutorul de stat in 2018

Data publicarii: 10-05-2016 | Economie

CFR Marfa va returna ajutorul de stat in valoare de 380 milioane euro in anul 2018, a declarat, marti, ministrul Transporturilor, Dan Costescu, intr-o conferinta de presa.

Potrivit acestuia, obiectivul final pentru "a putea scăpa de spectrul acestui ajutor de stat", care trebuie returnat, este privatizarea companiei, dar nu cu orice preț, ci încercând să se obțină un preț cât mai bun pentru statul român.

'CFR Marfă este într-o situație dificilă după ce, în anul 2013, la ultima încercare de privatizare, i s-a convertit în acțiuni o parte din datorii, iar această privatizare nu s-a finalizat. Doamna comisar de la DG Competition ne-a pus în vedere să găsim niște soluții pentru acest lucru. Soluția ar fi fost returnarea acestor bani, care sunt puțini, către statul român. Este vorba despre 380 milioane de euro. Evident că aceasta ar duce automat la închiderea și lichidarea imediată a companiei. Nu este ceea ce ne dorim', a spus Costescu.

Potrivit acestuia, noua echipă de conducere a CFR Marfă trebuie să înceapă un proces de restructurare a companiei.

'Noua echipă, împreună cu ceilalți colegi care sunt încă în companie — directori financiari, de exploatare — au această misiune de a începe imediat un proces de restructurare. Vor trebui să se axeze pe cei cinci piloni clasici ai restructurării, realinierea activelor, restructurarea activelor și pasivelor, restructurarea de personal, nu neapărat prin reducere, și ultimii doi piloni, la nivelul managementului și la nivelul strategiei. Dânșii sunt aproape de finalizare cu un caiet de sarcini pentru un consultant independent care îi va ajuta mai ales pe ultimii piloni, cei strategici. Împreună cu acțiunile pe care dânșii le demarează, vor putea să își atingă obiectivul. Obiectivul final pentru a putea scăpa de spectrul acestui ajutor de stat care trebuie returnat este evident privatizarea, dar nu cu orice preț, ci încercând să obținem un preț cât mai bun pentru statul român. Având în vedere etapele restructurării și apoi a procedurii de privatizare acest obiectiv este stabilit la nivelul anului 2018', a mai afirmat Costescu.

În luna februarie, aflat în plenul Senatului, ministrul Transporturilor declara că, în opinia sa, CFR Marfă ar trebui să rămână în patrimoniul statului român după ce va deveni rentabilă, însă decizia aparține viitorului guvern.

Întrebat în Plenul Senatului despre privatizarea companiei CFR Marfă, ministrul a reiterat că el nu este adeptul privatizării "cu orice preț" a acesteia.

"Chiar dacă am mai spus-o, nu sunt adeptul privatizării CFR Marfă cu orice preț. CFR Marfă poate fi privatizată ca o finalitate, dar atunci când va deveni o companie atractivă, care să aducă bani la buget prin privatizare. Doar ca să o sacrificăm de dragul de a raporta o privatizare și de a majora bursa de capital, nu, cu siguranță acest lucru nu se va întâmpla. Ceea ce trebuie să facem la CFR Marfă este să ne ocupăm serios de modul în care ea funcționează", a spus Dan Costescu.

Potrivit acestuia, în cazul CFR Marfă s-a constituit deja un grup de lucru care redactează cerințele pentru restructurare, în acest caz fiind necesar un consultant cu experiență care să gândească un plan de restructurare.

"S-au epuizat, practic, toate variantele până în prezent. S-a încercat privatizarea cu investitor strategic, cu pachet minoritar, cu jumătate din pachet, cu pachet majoritar. Nu au funcționat. Deci, în acest moment, trebuie să vină un consultant — nu unul dintr-o firmă de apartament, ci unul care are o experiență dovedită—, care a restructurat și a făcut profitabile companii similare în zone similare, în Europa adică, și acest consultant va fi responsabil de această restructurare", a explicat Costescu.

Ministrul Transporturilor a spus că este de părere că metoda cea mai bună de privatizare este cea pe bursă, cu un procentaj stabilit de consultant.

"Este prevăzută la sfârșitul acestei perioade și varianta restructurării. Nu sunt convins că va fi o restructurare cu pachet 100%, cum deja a fost aprobat cu toate fazele și în CSAT. Cel mai bine ar fi să se facă o privatizare pe bursă, așa zisul IPO, în care cu un anumit procent — 20%, 30% sau alte cifre care vor fi stabilite și calculate de consultant — să putem să facem investiții, să putem crește această firmă, să-i putem, practic, majora activele", a spus el, pe 16 februarie.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: