Ministrul Energiei: Zacamantul de uraniu, in curs de epuizare; trebuie sa deschidem altul pentru o productie constanta

Data publicarii: 11-05-2016 | Economie

Romania are un zacamant de uraniu care este in curs de epuizare pe cale naturala si de mai multa vreme trebuia sa deschida un altul, pentru a avea o productie constanta de minereu, a declarat ministrul Energiei, Victor Grigorescu, miercuri, intr-un briefing de presa, la Palatul Victoria.

Ministrul Energiei a făcut aceste afirmații în contextul în care a răspuns unei întrebări privind situația uzinei de prelucrare a uraniului de la Feldioara.

"Sunt multe opțiuni pe care le avem în față cu privire la această companie, care este strategică pentru România. Reamintesc că România are un ciclu nuclear complet. Suntem una dintre puținele țări din Europa care avem, producem minereu și parcurgem întregul ciclu, îl procesăm până la producția de energie în reactoarele de la Cernavodă. Cred însă că, înainte de a vorbi de orice soluții de recapitalizare, de fuziune, de absorbție, de divizare ș.a.m.d., în primul rând trebuie să facem ceea ce trebuia făcut demult, și anume să recunoaștem faptul că avem un zăcământ care este în curs de epuizare pe cale naturală și că de mai multă vreme trebuia să deschidem un altul, pentru a avea o producție constantă de minereu", a menționat Victor Grigorescu.

Acesta a precizat că deschiderea unui zăcământ nou durează ani de zile.

"Reamintesc că (...) planul de închidere a actualelor exploatări a fost actualizat ultima dată în 2011, deci nu este o situație care este la voia hazardului. Motiv pentru care, înainte de a discuta despre soluții de final, avem obligația de a ne ocupa de lucruri imediate, cum ar fi demararea și de fapt derularea, pentru că ele au fost deja demarate, derularea procedurilor de deschidere a noului perimetru pentru a ne asigura cât mai repede că vom intra într-un ciclu normal", a explicat ministrul Energiei.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: