UPDATE Nissan va cumpara 34% din actiunile Mitsubishi Motors pentru 1,9 miliarde de euro (oficial)

Data publicarii: 12-05-2016 | Economie

Constructorul auto japonez Nissan Motor Co va prelua, printr-o majorare de capital, 34% din actiunile compatriotului Mitsubishi Motors, care trece in prezent printr-o perioada dificila dupa ce a admis ca a exagerat economiile de combustibil pentru mai multe modele de automobile, arata documentele oficiale publicate joi, informeaza AFP.

Într-o notificare trimisă Agenției de Servicii Financiare din Japonia (FSA), și consultată de AFP, Mitsubishi Motors explica faptul că are intenția de vinde Nissan un pachet de 506,6 milioane noi acțiuni ordinare la un preț de 468,52 de yeni per titlu, adică un total de 237,36 miliarde yeni (1,9 miliarde de euro).

"Vom ajuta această companie să răspundă provocărilor cu care se confruntă, în special în redobândirea încrederii consumatorilor în consumul de combustibil al automobilelor sale", a declarat la rândul său directorul general de la Nissan și Renault, Carlos Ghosn. Acesta a adăugat că tranzacția în urma căreia Nissan va deveni cel mai mare acționar la Mitsubishi Motors este una de tip "win-win".

Acțiunile Mitsusbishi Motors valorau 495 de yeni miercuri, înainte ca în presă să apară informații referitoare la o posibilă alianță între Nissan și Mitsubishi. Joi, după ce ambele firme au confirmat că poartă discuții, acțiunile Mitsusbishi Motors au crescut cu 16,16%, până la 575 yeni per titlu.

Cele două companii sunt deja partenere: Nissan produce berline pentru Mitsubishi Motors, care la rândul său produce mini-vehicule pentru Nissan. În topul celor mai mare constructori auto niponi, Nissan ocupă locul patru iar Mitsubishi Motors locul șase.

Valoarea de piață a Mitsubishi Motors, al șaselea mare producător auto nipon, s-a redus la jumătate, până la aproximativ trei miliarde de dolari, după ce luna trecută trecută compania a admis că a exagerat economiile de combustibil pentru patru modele de automobile vândute pe piața japoneză și de asemenea că a utilizat metode de testare care nu respectă standardele japoneze începând din anul 1991.

Grupul auto francez Renault, proprietarul Dacia, deține o participație de 43,4% din acțiunile Nissan, care la rândul său deține 15% din Renault, iar cele două companii au același director general, Carlos Ghosn.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: