Oficialii BCE sunt nemultumiti de ritmul lent al reformelor

Data publicarii: 19-05-2016 | Economie

Banca Centrala Europeana este nemultumita de ritmul lent cu care guvernele din statele membre UE adopta masurile de reforma care sa sprijine stimulentele introduse de BCE, arata extrase de la reuniunea de politica monetara din luna aprilie, publicate joi de BCE, informeaza Bloomberg.

Cei 25 de membrii ai Consiliului guvernatorilor BCE "reiterează necesitatea ca alte domenii de politică să contribuie mai decisiv, atât la nivel național cât și la nivel european, pentru a putea profita de toate beneficiile măsurilor de politică monetară ale BCE", se arată în minutele de la reuniunea din 20-21 aprilie. De asemenea, oficialii BCE spun că vor fi nevoiți să analizeze "măsura în care reformele structurale au afectat evoluția inflației... inclusiv posibilitatea apariției unor efecte dezinflaționiste ca urmare a unei implementări prea lente", se mai arată în extrasele de la ultima reuniune a gardienilor euro.

În luna martie a acestui an, BCE a redus dobânzile la un nou minim istoric și a anunțat că va injecta noi fonduri în sistemul bancar și, pentru prima dată, va începe să cumpere obligațiuni emise de companii. Deși oficialii BCE sunt încrezători că aceste măsuri vor ajuta la stimularea creșterii economice și a inflației, avertizează că progresele vor fi lente dacă guvernele nu adoptă la rândul lor reforme pe piața muncii.

De asemenea, în extrasele publicate la patru luni de la ultima reuniune, consiliul guvernatorilor BCE nu vede necesitatea adoptării unor măsuri suplimentare în lunile următoare. "Accentul ar trebui pus acum pe implementarea ultimului set de decizii" se arată în documentele publicate de BCE în care sunt excluse referirile privind modul în care a votat un anumit membru al consiliului.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: