VIDEO UPDATE Ministrul Muncii: Ne aflam intr-o zona hibrida, unde dosarul cu sina coexista cu depunerea pe mail a cererilor
Data publicarii: 10-10-2016 | EconomieIn Romania exista inca registre cu baze de date, la fel ca in secolul trecut, si ne aflam intr-o zona hibrida unde dosarul cu sina coexista cu depunerea pe mail a cererilor, a declarat, luni, ministrul Muncii, Dragos Paslaru.
Acesta a fost întrebat care este scopul registrului zilierilor pe care a anunțat că-l va implementa până la finele anului.
"Inspecția Muncii a declanșat o campanie pentru a verifica înregistrările zilierilor. Sunt 775.000 de zilieri și s-au dus să verifice celebrele registre, care sunt din secolul trecut. Trebuie trecut zilnic fiecare nume de zilier, iar într-un anumit interval în aceeași lună, toate aceste registre scrise trebuie transmise în fotocopie la Inspecția Muncii județeană, unde există una sau două persoane care tot ce fac zilnic este să transcrie din registrele scrise în baza de date", a spus Pâslaru.
Potrivit sursei citate, a fost creată o aplicație specială, unde să fie atașată o bază de date electronică privind situația zilierilor.
"Am agreat împreună cu colegii de la Inspecția Muncii că, în România anului 2016, așa ceva nu este permisibil și am stabilit ca, până la finele acestui an, începând cu ianuarie, să putem avea un registru electronic atașat la aplicația făcută special pentru acest lucru, care se numește Colombo. Cred că este un răspuns prompt și ferm la lucrurile care ne-au fost adresate", a continuat ministrul.
El a arătat că lucrurile merg în direcția cea bună, deși există încă situații în care oamenii depun cereri în dosare cu șină.
"În general, am credința că viteza de reacție a ministerului a crescut în ultima vreme și că, deși recunosc că suntem într-o zonă hibridă unde dosarul cu șină coexistă cu depunerea pe email a cererilor către aceste instituții din zona Ministerului Muncii, ne îndreptăm în direcția cea bună. Dacă mergem într-un proces de a ne concentra pe cetățean, pe oameni, nu există cale de întoarcere", a arătat ministrul.
Pâslaru a donat, luni, sânge, la sediul ministerului Muncii, alături de alți 40 de angajați ai instituției.
"Este un gest absolut firesc. De ceva vreme avem în România o criză în ceea ce privește sângele necesar pentru intervențiile chirurgicale de urgență și nu numai. M-am aliniat unei campanii care are o poveste frumoasă în spate. A existat o campanie similară când eram consilier de stat la Guvern pe care am ratat-o și, când am venit aici, ne-am propus să reiterăm acest lucru. A venit o voluntară și a reușit ca, în loc să fie o directivă dată de ministru, să mobilizeze pe colegii din minister ca ei să dorească să facem această campanie", a spus Pâslaru.
În urmă cu o săptămână, ministrul Muncii declara că registrul zilierilor, în care trebuie înregistrați zilnic cei care muncesc în acest regim, este "un coșmar" și va fi înlocuit în termen de trei luni cu un sistem electronic.
"Registrul zilierilor este un coșmar. În acest moment, în țară, există 775.000 de zilieri și aceștia trebuie înregistrați zilnic, pe hârtie, la angajatorii unde lucrează. (...) Am discutat cu cei de la Inspecția Muncii și ei au venit cu o soluție: sistemul va fi înlocuit cu un sistem electronic în trei luni", a spus Pîslaru, la o conferință de specialitate.
Potrivit acestuia, firmele care apelează la zilieri trebuie să îi înregistreze în registre speciale, care sunt verificate de Inspecția Muncii pe teren. Mai mult, angajatorii trebuie să realizeze zilnic instructajele angajaților, prevăzute de lege.
Conform dispozițiilor Legii nr. 52/2011, modificată și actualizată în 2014, activitatea prestată de zilieri este evidențiată prin Registrul de evidență a zilierilor. Un extras din acest registru întocmit de agenții economici, conținând înregistrările din luna precedentă, se depune lunar la Inspectoratul Teritorial de Muncă.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI