Republica Moldova este aproape de un acord cu FMI
Data publicarii: 20-10-2016 | EconomieMinistrul de Finante din Republica Moldova, Octavian Armasu, a declarat joi ca autoritatile de la Chisinau sunt foarte aproape sa obtina un ajutor in valoare de 180 de milioane de dolari de la Fondul Monetar International (FMI), adaugand ca data la care va fi aprobat acest acord va fi anuntata in zilele urmatoare, transmite Reuters.
La rândul său, reprezentantul rezident al FMI în Republica Moldova, Armine Khachatryan, a declarat că data la care va avea loc ședința board-ului FMI, în cadrul căreia va fi examinat noul program cu Republica Moldova, "va fi anunțată după implementarea tuturor acțiunilor prioritare. Nu au avut loc niciun fel de amânări în această privință".
La finele lunii iulie, o misiune de experți ai FMI și autoritățile Republicii Moldova au ajuns la un acord asupra unui program de reforme economice susținut de un aranjament de finanțare pe trei ani prin intermediul Mecanismului de finanțare extinsă (EFF) și Mecanismului extins de creditare (ECF). Examinarea acordului de către boardul FMI era preconizată pentru luna octombrie, în cazul în care autoritățile vor implementa setul de acțiuni prioritare.
În cursul zilei de joi, o sursă guvernamentală de la Chișinău a declarat pentru Reuters că FMI a decis să amâne, cel puțin până după primul tur al alegerilor prezidențiale din 30 octombrie, data la care va examina acordul cu Republica Moldova.
În replică, ministrul de Finanțe din Republica Moldova, Octavian Armașu a subliniat că este nevoie de răbdare și că unele din procedurile tehnice necesare pentru ca Republica Moldova să îndeplinească solicitările FMI sunt foarte complexe. "Totul decurge în conformitate cu planul convenit anterior și trebuie doar să mai așteptăm puțin până când toate informațiile necesare vor fi pregătite, pentru ca dosarul să fie pus pe agenda reuniunii boardului FMI", a spus Armașu.
Noul program cu FMI, primul aprobat după 2010, are drept obiectiv realizarea unor îmbunătățiri rapide ale guvernanței și supervizării în sectorul financiar. În plus, aprobarea de către boardul FMI a acestui program ar da undă verde pentru noi ajutoare din partea Uniunii Europene și Băncii Mondiale.
Potrivit lui Armașu, data la care FMI va elibera ajutorul nu are legătură cu alegerile din această lună. "Guvernul a făcut deja tot ce era mai greu pentru a asigura un program cu FMI", a spus ministrul de Finanțe din Republica Moldova.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?