Jumatate dintre membrii FIC considera povara fiscala ca fiind necompetitiva (sondaj)

Data publicarii: 03-11-2016 | Economie

Jumatate dintre membrii Consiliului Investitorilor Straini (FIC) considera povara fiscala ca fiind necompetitiva, iar procesul legislativ s-a inrautatit, se arata intr-un sondaj realizat in cadrul organizatiei si remis, joi, AGERPRES, prin intermediul unui comunicat de presa.

"Pe de o parte, membrii FIC se așteaptă la o creștere moderată a afacerilor pentru anul următor. Mai mult de jumătate (60%) dintre respondenți prognozează o astfel de creștere a afacerilor pe care le derulează. Aceștia preconizează creștere atât pe piața locală cât și pe piața de export, un semnal pozitiv. Încrederea în creștere se reflectă și în răspunsurile celor 65% dintre respondenți care se așteaptă ca veniturile lor să crească în 2017", se arată în document.

Majoritatea răspunsurilor consideră că România este încă competitivă atunci când vine vorba de disponibilitatea forței de muncă bine pregătită și doar un sfert o văd ca fiind necompetitivă.

Numărul celor care nu mai consideră forța de muncă din România competitivă este însă în creștere în ultimii doi ani.

"Pe de altă parte, 50% dintre respondenți consideră că, moderat sau chiar semnificativ procesul legislativ s-a înrăutățit, ceea ce le afectează planificarea afacerilor. 70% dintre respondenți consideră că lipsa transparenței și a coerenței politicilor face România moderat sau semnificativ necompetitivă în raport cu alte locații în care aceștia desfășoară afaceri. În ciuda reducerilor de taxe, 50% dintre cei intervievați consideră povara fiscală ca fiind necompetitivă în timp ce doar o rată de 38% o consideră competitivă", informează FIC.

Membrii FIC se așteaptă anul viitor la o expansiune a activității deoarece economia României înregistrează o creștere substanțială.

"Aceasta creștere este de așteptat să continue, deși unii dintre respondenți estimează că ea se va mai tempera anul viitor. Rata de creștere de 5-6% pe an este sustenabilă pe termen lung doar cu investiții semnificative atât în sectorul public cât și cel privat. De aceea, politicile de creștere economică nu trebuie să se bazeze exclusiv pe stimularea consumului. Un număr semnificativ al membrilor FIC se așteaptă ca România să rămâna competitivă pe piața muncii. Cu toate acestea, numărul companiilor care cred că disponibilitatea de forța de muncă bine pregătită începe să devină o problemă este tot mai mare, ajungând la 25%. Aceste rezultate pot fi parțial explicate de rezultatele modeste ale sistemului vocațional de educație din România, de continuarea procesului de emigrare sau de lipsa de mobilitate a forței de muncă în România", menționează sursa citată.

FIC este de părere că autoritățile trebuie să trateze cu prioritate acest domeniu.

"Forța de muncă foarte bine pregătită din România a ajutat la atragerea investițiilor, atât străine cât și locale, iar pierderea competitivității pe piața forței de muncă poate afecta semnificativ creșterea economică pe termen mediu și lung", mai arată FIC.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: