Comisia Europeana verifica garantiile acordate Nissan de Guvernul britanic
Data publicarii: 07-11-2016 | EconomieComisia Europeana a cerut Guvernului de la Londra detalii privind garantiile pe care le-a acordat companiei nipone Nissan conform carora noile investitii nu vor avea de suferit cand Marea Britanie va iesi din UE (Brexit), a anuntat luni un purtator de cuvant al CE, transmite Bloomberg si Reuters.
"Am văzut informațiile din presă privind Nissan și, prin urmare, Comisia Europeană este în contact cu autoritățile britanice", le-a declarat jurnaliștilor oficialul CE când a fost întrebat dacă forul comunitar verifică dacă astfel de garanții ar putea încălca reglementările UE privind ajutoarele de stat acordate ilegal companiilor.
"Autoritățile britanice nu au trimis notificări privind evaluarea sprijinului acordat Nissan conform reglementărilor referitoare la ajutoarele de stat și prin urmare nu avem un punct de vedere oficial al acestei probleme", a precizat purtător de cuvânt al CE. Rugat să clarifice ce a determinat întrebările adresate autorităților de la Londra, acesta a răspuns: "Urmărim evenimentele, citim informațiile din presă. Dacă vedem ceva interesant, atunci punem întrebări".
Guvernul de la Londra a anunțat luna trecută că a dat asigurări Nissan că noile sale investiții în fabrica din Marea Britanie vor rămâne competitive după Brexit dar compania niponă nu a primit promisiuni explicite privind compensații pentru tarifele din UE.
Înainte de a anunța noile investiții, Nissan a primit garanții de la Executivul britanic că industria auto va rămâne competitivă, în profida incertitudinilor privind Brexit, a afirmat luni Hiroto Saikawa, secundul lui Carlos Ghosn la conducerea firmei nipone.
După luni de speculații, compania auto Nissan a confirmat în 27 octombrie că va produce noul model Qashqai și SUV-ul X-Trail la fabrica sa din Sunderland, Marea Britanie, prima decizie majoră pentru industria auto după votul de la Referendumul din iunie pentru ieșirea țării din UE (Brexit).
Decizia va asigura 7.000 de locuri de muncă, fiind posibilă crearea de noi slujbe, în urma "sprijinului și asigurărilor primite din partea Guvernului britanic", se arată în comunicatul producătorului auto nipon.
Șeful alianței Renault-Nissan, Carlos Ghosn, avertizase în septembrie că va opri noile investiții în Marea Britanie dacă nu are garanția că va primi compensații pentru tarifele impuse mașinilor fabricate în Regatul Unit, în eventualitatea unor negocieri dure privind Brexitul.
Producția următoarei generații de Qashqai ar urma să înceapă în 2018 sau 2019 iar decizia producerii SUV-ului X-Trail în Marea Britanie este una neașteptată. Fabrica Nissan este cea mai mare din Marea Britanie și produce anual 475.000 de vehicule, din care 80% sunt exportate pe 130 de piețe internaționale. La Sunderland sunt produse modelele Qashqai, Note, Juke și Leaf iar la furnizorii acestei unități lucrează aproximativ 24.000 de persoane.
"Sunt încântat să anunț că Nissan va continua să investească în Sunderland. Sprijinul și asigurările primite din partea Guvernului britanic ne-au convins să producem la Sunderland noul model Qashqai și SUV-ul X-Trail", a afirmat joi Carlos Ghosn.
Decizia Nissan reprezintă un vot de încredere care arată că Regatul Unit este deschis afacerilor după votul pentru ieșirea țării din UE, a declarat premierul Theresa May.
Analiștii apreciază că, în funcție de rezultatele negocierilor, Brexitul ar putea avea ca rezultat noi tarife comerciale care vor afecta competitivitatea exporturilor de vehicule din Marea Britanie către UE și restul lumii.
Marea Britanie rămâne a doua mare piață auto din Uniunea Europeană, în urma Germaniei, dar înaintea Franței, Italiei și Spaniei.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial