Mario Draghi: Redresarea zonei euro inca este dependenta de sprijinul BCE
Data publicarii: 18-11-2016 | EconomieRedresarea zonei euro nu este inca suficient de solida pentru cresterea inflatiei, iar actualul nivel al sprijinului pentru politica monetara va fi "un ingredient cheie" al perspectivei economice in urmatorii ani, a declarat, vineri, presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, transmit Bloomberg si Reuters.
"Nu vedem încă o întărire consistentă a dinamicilor prețurilor de bază. Chiar dacă există tendințe încurajatoare în economia zonei euro, redresarea rămâne puternic dependentă de o serie de condiții financiare care, în schimb, depind de sprijinul politicii monetare", a afirmat șeful BCE, într-un discurs rostit la Frankfurt.
Declarațiile sale sugerează că bilanțul BCE nu va reduce în viitorul apropiat programul de achiziții de active, care se ridică la 80 de miliarde de euro pe lună. În 8 decembrie, Consiliul guvernatorilor BCE va decide dacă va extinde programul dincolo de martie 2017, în pofida speculațiilor de pe piețele de obligațiuni cu privire la o eventuală reducere progresivă a achizițiilor de active derulate de BCE.
Rata anuală a inflației în zona euro a crescut ușor în octombrie, până la 0,5%, de la 0,4% în septembrie, arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat). În 8 decembrie, BCE va anunța și noile estimări privind inflația în perioada 2017 — 2019.
Sectorul bancar global trebuie să fie bine reglementat și măsurile anunțate deja în acest sens nu trebuie retrase, a afirmat Mario Draghi, pe fondul sporirii temerilor că noua administrație din SUA va încerca să le atenueze.
Reglementările bancare trebuie să intre într-o perioadă de stabilitate și nu este necesară redefinirea lor, a explicat șeful BCE, argumentând că o dereglementare excesivă a fost cauza crizei financiare globale.
Victoria lui Donald Trump a crescut speranțele pentru unii și a provocat temeri altora că multe reglementări din sectorul bancar introduse în ultimul deceniu vor fi retrase, ceea ce va spori riscurile sistemice.
"Ar trebui să ne concentrăm pe implementare. Măsurile autorităților de reglementare ar trebui implementate într-un mod echilibrat, care să asigure condiții concurențiale corecte pe plan global", a afirmat șeful BCE, instituția care supervizează cele mai mare bănci din zona euro.
Guvernele din întreaga lume au cheltuit miliarde de dolari din banii contribuabililor pentru a salva băncile care au întâmpinat probleme după criza financiară din 2007 — 2009 și al căror faliment amenința stabilitatea întregului sistem financiar global. De atunci, organismele de reglementare din G20 au încercat să găsească modalități pentru a evita repetarea unei astfel de situații.
Comitetul de la Basel, un organism de reglementare bancară ce cuprinde aproape 30 de state, a stabilit data de 31 decembrie 2016 ca termen limită pentru finalizarea revizuirii generale a actualelor reglementări bancare — cunoscute sub numele de Basel III.
Dar cei care se opun noilor reglementări, în special în Europa și Japonia, consideră că revizuirea a mers prea departe, deoarece se tem că băncile vor trebui să majoreze excesiv de mult nivelul capitalului.
Noile norme Basel III ar urma să intre pe deplin în vigoare abia în 2019, însă organismele globale de reglementare și presiunea pieței au presat băncile să respecte mai devreme noile norme și să înlăture orice îndoială cu privire la soliditatea lor.
Normele Basel III, elaborate după izbucnirea crizei financiare, vizează mai ales consolidarea fondurilor proprii ale băncilor, precum și rezervele lor de lichidități pentru a limita riscurile de faliment și a evita noi crize. Ele prevăd impunerea pentru instituțiile bancare a unei rate de fonduri proprii de 8%, până la finalul lui 2018.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI