Turcia a inaugurat primul tunel rutier pe sub stramtoarea Bosfor
Data publicarii: 20-12-2016 | EconomiePresedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a inaugurat, marti, la Istanbul, primul tunel rutier pe sub stramtoarea Bosfor, ultimul dintr-un sir de proiecte destinate transformarii infrastructurii din Turcia, transmite AFP.
Ceremonia de inaugurare, care a reunit majoritatea elitei politice a Turciei, s-a derulat în pofida șocului provocat luni de asasinarea ambasadorului Rusiei la Ankara.
Turcia a inaugurat încă din luna octombrie 2013 tunelul feroviar Marmaray, prima legătură feroviară dintre malurile european și asiatic ale Istanbulului. Însă, noul tunel rutier Avrasya (Eurasia) este primul care permite să mergi cu propriul autovehicul pe sub Bosfor, în ideea de a decongestiona traficul într-un oraș cu 18 milioane de locuitori.
Recep Tayyip Erdogan a dezvăluit că, până la finele acestui an, o călătorie prin noul tunel va costa 15 lire (aproximativ patru euro), iar toate veniturile vor ajunge la familiile victimelor loviturii de stat și celor care au ajutat la eșuarea acestei lovituri.
Cu o lungime de 5,4 kilometri, dintre care un tronson de 3,4 kilometri sub Bosfor, tunelul Avrasya (Eurasia) va permite reducerea duratei unei călătorii între Europa și Asia la 15 minute, de la aproximativ două ore în prezent, a declarat ministrul turc al Transporturilor, Ahmet Arslan, care preconizează că între 120.000 și 130.000 de vehicule vor trece zilnic prin noul tunel.
Realizat de un consorțiu compus din grupul turc Yapi Merkezi și cel sud-coreean SK Group, proiectul a necesitat o investiție de 1,245 miliarde de dolari, sumă care include un împrumut de 960 milioane de dolari. Tunelul are două etaje și, potrivit constructorilor, terenul excavat ar umple 788 de piscine olimpice, cimentul folosit ar umple 18 stadioane în timp ce cantitatea de fier utilizată ar permite construcția unui număr de zece turnuri Eiffel.
Ministrul turc al Transporturilor, Ahmet Arslan, a declarat că a fost o provocare uriașă să construiești un tunel la o adâncime de 106 metri sub fundul mării, dar a subliniat că autoritățile turce au de gând să facă un al treilea tunel pe sub Bosfor, care va avea trei etaje și va fi utilizat atât pentru traficul rutier, cât și feroviar.
La rândul său, președintele Erdogan și-a anunțat intenția de a construi o "Nouă Turcie", cu infrastructură modernă, până în anul 2023, când se aniversează 100 de ani de la fondarea statului modern turc de către Mustafa Kemal Ataturk. Printre proiectele avute în vedere de Erdogan se numără un prim pod peste strâmtoarea Dardanele, un canal navigabil paralel cu Bosforul și un al treilea aeroport gigantic în Istanbul.
Erdogan a promis că ambițiile sale nu vor fi afectate de tentativa eșuată de puci din 15 iulie și atacurile teroriste care au lovit Turcia în ultimul an. La doar o lună după tentativa de puci, președintele Erdogan a inaugurat cel de al treilea pod peste Bosfor, denumit Yavuz Sultan Selim, după numele unui sultan turc care a cucerit o mare parte din Orientul Mijlociu în doar opt ani.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online