UE testeaza metodele de aparare ale bancilor impotriva atacurilor cibernetice
Data publicarii: 23-01-2017 | EconomieUniunea Europeana ia in considerare testarea metodelor de aparare ale bancilor impotriva atacurilor cibernetice, deoarece industria devine din ce in ce mai vulnerabila la hackeri, au declarat pentru Reuters surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
În ultimii ani a crescut numărul și complexitatea atacurilor cibernetice împotriva băncilor, infractorii găsesc noi metode, pe lângă obținerea ilicită a datelor conturilor online ale clienților.
Autoritățile globale de reglementare au înăsprit cerințele de securitate pentru bănci, din cauza atacurilor cibernetice, și în unele state sistemele de securitate ale creditorilor sunt verificate.
Dar complexitatea atacurilor este în creștere, arată datele SWIFT, sistemul de plăți bancare internaționale.
Băncile "nu reușesc să-și demonstreze capacitatea de a face față creșterii amenințării din partea celor care obțin acces neautorizat la sistemele și datele lor cheie", a avertizat în decembrie Autoritatea Bancară Europeană (EBA).
Următorul pas al autorităților europene de reglementare în vederea întăririi securității ar putea fi un test de stres desfășurat la nivelul UE.
Comisia Europeană (CE) evaluează noi inițiative menite să contracareze atacurilor cibernetice, a declarat un oficial al CE pentru Reuters.
Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat anul trecut că va înființa o bază de date în care va înregistra atacurile cibernetice cu care se confruntă creditorii din cele 19 state ale zonei euro. Dar schimbul de informații pe acest subiect între autoritățile naționale rămâne restrâns.
Comisia Europeană analizează dacă un test la nivelul UE ar întări securitatea, pe lângă controalele pe care le desfășoară deja autoritățile naționale, susțin sursele.
Autoritatea Bancară Europeană, care derulează testele de stres din rândul principalelor bănci din Europa, ar urma să anunța în această vară detaliile următorului exercițiu, planificat pentru mijlocul lui 2018.
Un oficial EBA a declarat că securitatea cibernetică este pe agenda instituției dar încă nu a fost luată nici o decizie privind posibile teste de stres. Președintele EBA, Andrea Enria, a cerut statelor membre ale UE să testeze metodele de apărare ale băncilor împotriva atacurilor cibernetice.
Analiștii susțin că cele mai recente teste de stres derulate în rândul principalelor bănci din Europa nu au reușit să atenueze temerile investitorilor privind profitabilitatea sectorului bancar și nu au analizat unele riscuri, cum ar fi efectele ratelor negative ale dobânzilor și impactul deciziei Marii Britanii de a ieși din Uniunea Europeană (Brexit).
Conform testelor de stres din 2016, banca italiană Monte dei Paschi, grupul austriac Raiffeisen, banca spaniolă Banco Popular și două dintre principalele instituții financiare irlandeze au obținut cele mai slabe rezultate.
Un test de stres este o simulare a mai multor scenarii diferite de criză financiară prin care poate fi testată soliditatea instituțiilor bancare. Autoritatea Bancară Europeană, care a supus la teste de stres un număr de 51 de bănci din zona euro, a subliniat că rezultatele acestor teste arată că mai sunt multe de făcut pentru a pune băncile într-o poziție solidă.
Au fost câteva surprize: rezultatele sub așteptări înregistrate de principalele instituții financiare irlandeze și grupul britanic Barclays, în timp ce băncile germane Deutsche Bank și Commerzbank s-au descurcat mai bine decât se anticipa.
În 2016 a fost a treia rundă de teste de stres derulate în UE după ce contribuabilii au salvat mai multe bănci după criza financiară din 2007-2009. De data aceasta, pentru prima dată, testele derulate de EBA au inclus și impactul unor riscuri precum amenzile și înțelegerile în justiție asupra capitalului băncilor.
Potrivit calculelor EBA, impactul total al amenzilor și înțelegerilor asupra capitalului băncilor ar fi de 71 miliarde de euro. Cel mai mare impact ar proveni însă de pe urma pierderilor provocate de pe urma creditelor, pierderi care s-ar ridica la 350 miliarde de euro la toate băncile testate.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI