Prognoze privind situatia economica a Romaniei
Data publicarii: 21-03-2017 | EconomieDirectorii financiari ai marilor companii din Romania, desi printre cei mai optimisti din regiune cu privire la cresterea economica din acest an, sunt mult mai pesimisti decat guvernantii. Acestia se asteapta la o crestere economica de 2,6% in 2017, in timp ce Guvernul mizeaza pe un avans al PIB de doua ori mai mare, de 5,2%.
Dintr-un studiu realizat de compania de consultanta Deloitte reiese ca 70% dintre directorii financiari romani chestionati se asteapta la venituri in crestere in acest an, insa raman precauti si reticenti in asumarea riscurilor.
Principalele arii care ii preocupa pe acestia sunt lipsa personalului calificat si presiunea pietei asupra scaderii preturilor pentru bunuri sau servicii. Cu toate acestea, pentru 62,5% dintre directorii financiari din Romania, climatul de business actual are un grad normal de incertitudine. Din acelasi studiu mai reiese faptul ca 60% dintre cei intervievati estimeaza ca indicele preturilor de consum va creste in acest an in Romania.
Pe langa aceste prognoze, seful delegatiei FMI in Romania, Reza Baqir, a declarat, vineri, ca impactul asupra bugetului al tuturor masurilor promise de PSD in campania electorala ar fi echivalent cu 5,5% din Produsul Intern Brut.
"Vrem sa va aratam niste calcule, care sunt niste calcule ilustrative care arata impactul asupra deficitului bugetar daca vor fi adoptate toate masurile anuntate inainte de alegeri. Daca toate masurile din programul de guvernare vor fi adoptate, pe langa legea salarizarii unitare, si aici ma refer la masurile care se refera la reducerea contributiilor sociale, reducerea cotei TVA, dividendele de la intreprinderile de stat si TVA zero la imobiliare, impactul in perioada 2017-2020 ar fi un cost suplimentar de 5,5 % din PIB”, a spus seful delegatiei FMI in Romania.
Daniel Daianu, membru in Consiliul de Administratie al BNR, critica situatia actuala a bugetului, si avertizeaza legat de doua aspecte-problema ale bugetului: veniturile scazute, din cauza colectarii slabe, si cheltuirea ineficienta a banilor publici.
”Se poate vorbi despre o suboptimalitate a bugetului public, cronicizata pe doua dimensiuni: un nivel de venituri foarte scazut, si cheltuirea banilor extrem de ineficienta. De exemplu, in ultimul deceniu investitiile publice in Romania incluzand fonduri europene au fost intre cele mai inalte ca pondere in PIB in UE, dar ineficienta a fost coplesitoare. Intre cauze sunt incompetenta, risipa, extragerea de rente, etc”, a spus Daniel Daianu.
Unul dintre pericolele majore identificate de Daianu pentru bugetul public este competitia politica in a reduce impozitele si taxele. ”Cu o asemenea logica nu se va putea asigura nici minimum necesar de bunuri publice, functionarea statului. Problema in Romania nu este nivelul impozitarii, ci colectarea foarte slaba”, a sustine el.
Oficialul FMI a avertizat ca Romania a obtinut rezultate economice bune in ultimii ani, dar care ar putea fi amenintate de masurile luate de Guvern.
"Romania si-a consolidat economia dupa criza globala si indicatorii economici sunt comparabili cu ai altor tari din regiune. Cu toate acestea, reducerile succesive de taxe si impozite, majorarile salariale ce depasesc cresterile de productivitate si investitiille publice de calitate redusa incep sa ameninte aceste realizari”, a completat Baqir.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online