UniCredit nu este interesata de preluarea Commerzbank (Calandra Buonaura)
Data publicarii: 25-09-2017 | EconomieInformatiile aparute saptamana acesta conform carora UniCredit SpA ar fi interesata de o fuziune cu banca germana de stat Commerzbank sunt un nonsens, a afirmat adjunctul presedintelui grupului bancar italian, Vincenzo Calandra Buonaura, transmite Reuters.
"Este o absurditate", le-a spus jurnaliștilor Calandra Buonaura, prezent la o conferință în stațiunea Courmayeur.
Surse care au dorit să-și păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că UniCredit a comunicat recent Guvernului german că este interesat de o eventuală fuziune cu Commerzbank.
Potrivit surselor, în ultimele luni UniCredit a semnalat că este interesat de o tranzacție care s-ar derula în întregime printr-un schimb de acțiuni și care ar urma să aibă loc după finalizarea procesului de restructurare prin care trece în prezent cea mai mare bancă italiană, restructurare care ar urma să se încheie în 2019.
Faptul că UniCredit și-a exprimat interesul pentru Commerzbank către Guvernul german, care deține un pachet de 15% din acțiunile Commerzbank după ce salvat banca în perioada crizei financiare, ar pune bazele uneia din cele mai mari fuziuni transfrontaliere din Europa. Pentru moment însă este vorba de discuții preliminare. Una din sursele citate de Reuters a precizat că și alte grupuri și-au exprimat interesul pentru Commerzbank.
Înainte însă de o eventuală fuziune între UniCredit și Commerzbank, vor trebui depășite mai multe obstacole, inclusiv reticența germanilor la ideea ca una din cele mai mari bănci locale să fie preluată de un cumpărător din străinătate.
"UniCredit a avut unele contacte cu Ministerul german de Finanțe", a declarat una din surse, adăugând că în timp ce Guvernul de la Berlin este deschis la ideea unei vânzări, Commerzbank nu și-a exprimat interesul.
Întrebat dacă au existat părți interesate de pachetul de acțiuni deținut de Guvernul de la Berlin la Commerzbank, un purtător de cuvânt de la Ministerul german de Finanțe a refuzat să comenteze adăugând că "oficialii sunt contactați de investitori financiari pentru o gamă largă de subiecte... Am spus întotdeauna că Executivul nu intenționează să păstreze pentru totdeauna participația sa la Commerzbank și că vrea să obțin un rezultat bun pentru contribuabili".
UniCredit are o valoare de piață de aproximativ 40 de miliarde de euro, de aproape trei ori mai mult decât Commerzbank. O eventuală combinație ar crea una din cele mai mari bănci din Europa și ar îndeplini una din dorințele Băncii Centrale Europene privind consolidarea în sectorul bancar.
UniCredit a cumpărat banca germană HVB în anul 2005 și astfel a intrat pe mai multe piețe din Europa Centrală și de Est, inclusiv în România. Germania are legături istorice și comerciale puternice cu Italia ceea ce face din UniCredit unul din principalii candidați la o eventuală fuziune cu Commerzbank, care realizează aproximativ jumătate din veniturile sale de pe urma creditelor și serviciilor financiare oferite IMM-urilor germane, așa numitele firme Mittelstand.
UniCredit Bank este parte a Grupului UniCredit, care este prezent în România prin: UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management și UniCredit Business Integrated Solutions.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice