Cresterea ROBOR, cauzata de o diminuare temporara a lichiditatii si de efecte provenind din zona pietei valutare (economist-sef BCR)
Data publicarii: 29-09-2017 | EconomieCresterea ROBOR din ultimele este cauzata de o diminuare temporara a lichiditatii si de efectele provenite din zona pietei valutare, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Horia Braun, economistul-sef BCR.
"Creșterea ROBOR din ultimele zile pare rezultatul suprapunerii unei serii de factori. Avem de-a face, pe de o parte, cu o diminuare temporară a lichidității din sistem, legată de plățile la buget de la începutul săptămânii și de începutul unei noi perioade de rezerva minima obligatorie. Pe de alta parte, e posibil să avem și niște efecte provenind din zona pieței valutare, în condițiile în care leul se menține foarte stabil pe fondul unei deprecieri relativ alerte a monedelor din regiune", a spus Horia Braun.
Potrivit acestuia, cotațiile forward ale cursului EUR/RON au început să crească deja din vară, dar creșterile s-au intensificat semnificativ în ultimele zile, piața anticipând joi un curs în jur de 4,70 pentru un an înainte.
"Cursul și dobânzile sunt strâns legate pe piață, presiunile din piața valutară simțindu-se și pe piața monetară și viceversa. Nu în ultimul rând, am putea avea și un joc de anticipații din partea unor participanți în piață cu privire la o eventuală majorare a dobânzii la facilitatea de depozit din partea BNR la ședințele de politică monetara din octombrie și/sau noiembrie", a precizat Horia Braun.
Economistul-șef al BCR a afirmat că s-ar putea să vedem în continuare ceva presiuni pe lichiditate și pe dobânzi în zilele următoare, dar scenariul de bază al băncii este că lucrurile se vor calma la un orizont de câteva săptămâni și că ROBOR la 3 luni va rămâne undeva în intervalul de 1% — 1,3% până la finele anului.
"Mă aștept de asemenea ca BNR să dea un mesaj de predictibilitate sporită în zona de dobânzi la ședința de politică monetară de săptămâna viitoare. Pentru anul viitor deocamdată nu ne-am modificat prognoza, vedem tot un 1,5%-1,6% la final de an. Excesul de lichiditate va reveni în piața și în absenta unor șocuri semnificative asupra inflației nu vedem argumente puternice pentru o întărire substanțială a politicii monetare", a mai spus Horia Braun.
Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naționale a României, a declarat joi că evoluția ratei medii a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele (ROBOR) depinde de nivelul de lichiditate din piața bancară, iar în această perioadă indicele se află într-o perioadă de reașezare.
"Evoluția ROBOR depinde de nivelul de lichiditate din piața bancară. Suntem într-o perioadă de reașezare a acestui indice după ce am avut, în perioada care a trecut, dobânzi reduse la nivel istoric. Din aceasta perspectivă, era de așteptat ca această creștere să înceapă. Trebuie spus, totuși, că în 2014 și 2015, dacă luăm ca reper luna septembrie, ROBOR la 3 luni era mai ridicat decât nivelul actual, ca să nu mai spunem de 2012 sau 2013 când atingea 4 procente sau chiar 5,80%. Sigur că, față de acum câteva luni, se vor aduna câțiva lei în plus la plata ratei, în condițiile în care dobânda ROBOR este luată în calculul ratei, dar pentru creditele acordate înainte de 2015 ratele sunt în continuare sub nivelul inițial", a declarat, joi, pentru AGERPRES, Dan Suciu.
BNR a afișat joi un nivel al ROBOR pentru depozitele la 3 luni de 1,46%, față de 1,25% în ședința de miercuri, iar pentru cele la 6 luni de 1,57%, față de 1,35%.
La începutul acestui an, ROBOR la 3 luni era de 0,87%, iar ROBOR la 6 luni de 1,12%.
ROBOR (Romanian Interbank Offered Rate) reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele. Indicele ROBOR se stabilește zilnic și are ca referință media aritmetica a cotațiilor de dobândă utilizate de zece bănci selectate de banca centrală.
ROBOR este utilizat de către toate băncile pentru stabilirea dobânzilor variabile și influențează valoarea ratelor lunare la creditele în lei.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI