Ministrul pentru Mediul de Afaceri vrea sa atraga investitii din Japonia
Data publicarii: 24-05-2018 | Economie
Acordul de liber schimb convenit intre Uniunea Europeana si Japonia, pe de o parte, si Brexit-ul, pe de alta parte, reprezinta potentiali poli de dezvoltare economica a companiilor romanesti si japoneze si a investitiilor bilaterale, considera ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Stefan Radu Oprea.
Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, Oprea va prezenta avantajele oferite de mediul de afaceri romanesc cu prilejul vizitei oficiale pe care o efectueaza in Japonia in perioada 23-25 mai.
Agenda ministrului pentru Mediul de Afaceri include intrevederi cu Yoji Muto, ministrul japonez adjunct al Economiei, Comertului si Industriei, cu reprezentanti ai Dietei (Parlamentul Japoniei, n.r.) precum si cu reprezentanti ai unor companii nipone si institutii bancare importante, precum Hitachi Capital Corporation, Mizuho Bank, IHI Corporation, Foster Electric, Calsonic Kansei sau NTT Data.
De asemenea, Stefan Radu Oprea va avea intalniri cu Yoshio Sato, presedinte al Keidanren (Japan Business Federation) Europa si cu conducerea executiva a JETRO (Japan External Trade Organization).
In contextul vizitei, va avea loc si seminarul "Business Bridge Romania - Japonia", organizat la sediul JETRO din Tokyo, cu sprijinul Ambasadei Romaniei in Japonia, eveniment la care vor participa numeroase companii japoneze si institutii financiare, jucatori importanti in economia nipona si mondiala, care si-au exprimat interesul pentru accesul si extinderea afacerilor pe piata romaneasca, se precizeaza in comunicat.
In anul 2017, schimburile comerciale bilaterale au totalizat 650,40 milioane de dolari, din care exportul romanesc se cifreaza la 262,69 milioane de dolari (in crestere cu 9,80% fata de anul precedent) si importul la 387,71 milioane de dolari (in crestere cu 5,13%). Soldul comercial s-a mentinut defavorabil Romaniei, cu un deficit de 125,02 milioane de dolari in anul 2017.
Principalele produse romanesti exportate in Japonia sunt: lemn si semifabricate din lemn, imbracaminte si accesorii, masini si echipamente electrice, produse chimice, produse metalurgice, incaltaminte, sticla, ceramica, vinuri, miere, produse cosmetice.
In ceea ce priveste principalele produse japoneze importate in Romania, acestea sunt: mijloace de transport, echipament electric, masini si utilaje, produse din metal, produse chimice, instrumente si aparate optice si fotografice.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online