Agentia Scope a revizuit in scadere la BBB minus ratingul Romaniei
Data publicarii: 23-10-2018 | Economie
Scope Ratings a revizuit in scadere cu o treapta ratingul de credit al Romaniei, de la "BBB" la "BBB minus", si a confirmat perspectiva negativa, se arata intr-un comunicat al agentiei germane de evaluare financiara.
Deteriorarea continua a performantei fiscale si traiectoria datoriei lipsita de fermitate au determinat retrogradarea, in timp ce perspectiva negativa este intarita de incertitudinile politice sustinute, informeaza Scope Ratings. Potentialul ridicat de crestere a economiei tarii si nivelul moderat al datoriei sprijina ratingul "BBB minus" atribuit de agentie.
Diferenta intre veniturile fiscale si cheltuieli a urcat semnificativ in urma frecventelor reduceri de taxe din ultimii ani. Situatia s-a agravat si din cauza sistemului de colectare a taxelor din Romania, care este unul din cele mai ineficiente din UE. In plus, desi cheltuielile ca procent din PIB s-au mentinut in linii mari stabile, in 2017, componenta bugetara s-a deteriorat, cu o crestere a consumului si a salariilor (0,8% din PIB), in detrimentul investitiilor publice de care este atata nevoie, se arata in comunicat.
Confirmarea perspectivei negative atribuita ratingului Romaniei "BBB minus" reflecta incertitudinile politice continue si riscurile asociate cu pierderea credibilitatii institutionale, investitorii fiind ingrijorati de impotrivirea Guvernului de a raspunde repetatelor avertismente ale Consiliului Fiscal si ale institutiilor europene privind evolutii nefavorabile din sectorul finantelor publice, apreciaza agentia.
In opinia Scope, recenta confruntare dintre Guvern si oficialii UE privind reducerea reformelor anticoruptie a contribuit la o slabire suplimentara a credibilitatii Executivului. Prin urmare, extinderea incertitudinilor politice si deteriorarea credibilitatii institutionale sporesc riscul pierderii increderii pietelor, intr-o perioada in care ciclul economic se modifica, expunand riscurile asociate cu finantarea dezechilibrelor fiscale si externe ale Romaniei, se arata in comunicat.
In acelasi timp, ratingul "BBB minus" confirma ca Romania este una din economiile cu cel mai rapid ritm de crestere din UE, cu o crestere reala anuala a PIB-ului in medie de 4,8% in ultimii patru ani si care a ajuns la nivelul de varf de 6,9% in 2017.
Aceasta evolutie a dus la o convergenta solida a venitului, desi puterea de cumparare ramane mult sub medie din UE, Totusi, avantul economiei s-a diminuat in 2018, din cauza factorilor interni si externi conjuncturali.
Potentialul de crestere al Romaniei ramane limitat, tinand cont de lipsa de angajati calificati si de absorbtia relativ scazuta a fondurilor europene, combinata cu o predictabilitate scazuta a proiectelor de infrastructura, apreciaza agentia.
Romania beneficiaza de rating favorabil investitiilor, "investment grade", din partea celor trei agentii de evaluare financiara. Astfel, Standard & Poor's (S&P) a confirmat, recent, ratingurile pentru datoriile pe termen lung si scurt in valuta si moneda locala ale Romaniei la "BBB minus/A-3", perspectiva asociata fiind stabila. De la Moody's, Romania beneficiaza de calificativul Baa3 pentru datoria pe termen lung, din partea Fitch Ratings ratingurile pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda locala ale Romaniei sunt "BBB minus".
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI