Vladescu si Kovacs au convenit ca Romania sa modifice nivelul taxei auto

Data publicarii: 31-01-2007
nivelul taxei autoMinistrul de finante, Sebastian Vladescu, si comisarul european, Laszlo Kovacs, au convenit la intalnirea de marti de la Bruxelles ca Romania sa modifice taxa de prima inmatriculare in urma unei colaborari cu expertii Comisiei, a declarat purtatorul de cuvant al comisarului european. Cei doi oficiali au convenit marti ca "Romania sa contacteze expertii in impozitare ai Comisie Europene", pentru a gasi cea mai buna formula a taxei, astfel incat ea sa fie conforma cu prevederile europene.

Purtatorul de cuvant Maria Assimakopoulou a precizat ca nu au stabilit un termen limita pana la care autoritatile de la Bucuresti sa contacteze expertii europeni.

"Discutia celor doi a fost una generala. Ministrul Vladescu i-a explicat comisarului Kovacs problemele pe care le implica schimbarea legislatiei, in timp ce comisarul european a subliniat ca Romania este stat membru UE si trebuie ca masurile luate sa nu fie discriminatorii", a spus purtatorul de cuvant al comisarului european, Maria Assimakopoulou, prezenta la intalnirea celor doi oficiali.

Reprezentanta comisarului Kovacs a subliniat ca Romania poate pastra taxa, dar ca ea trebuie sa respecte doua principii: "sa fie proportionala cu vechimea masinii si sa nu discrimineze masinile la mana a doua sau aduse din strainatate".

Comisia Europeana considera ca taxa de prima inmatriculare, intrata in vigoare la 1 ianuarie 2007, contravine jurisprudentei Curtii Europene si Tratatului de aderare a Romaniei la UE. Potrivit ministrului de finante insa, CE nu a contestat dreptul Romaniei de a institui aceasta taxa, ci modalitatea de calcul.

Din cauza sistemului de calcul, nivelul taxei pentru masinile vechi ajunge sa depaseasca valoarea reziduala a autoturismului. Taxa urmeaza sa fie modificata, astfel incat sa fie in conformitate cu legislatia europeana.

Ministerul Finantelor a primit acordul reprezentantilor CE pentru taxa de inmatriculare, in vara, insa modul de calcul a fost modificat in Parlament, in timpul dezbaterilor asupra Codului Fiscal.

Taxa de prima inmatriculare se calculeaza in functie de trei variabile: vechimea masinii, tipul de catalizator (euro) si capacitatea cilindrica a masinii. Nivelul taxei porneste de la 68 de euro, pentru autovehiculele noi, foarte mici, cu o capacitate cilindrica de 600 cmc, dotate cu euro 4 si ajunge pana la 8.586 euro pentru autoturismele mai vechi de sase ani, fara euro si cu o capacitate cilindrica de peste 3.000 cmc.

Vladescu a participat, luni si marti, la Reuniunea Consiliului ministrilor de finante din Uniunea Europeana, ECOFIN, care se desfasoara la Bruxelles.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: