Vladescu si Kovacs au convenit ca Romania sa modifice nivelul taxei auto
Data publicarii: 31-01-2007
Purtatorul de cuvant Maria Assimakopoulou a precizat ca nu au stabilit un termen limita pana la care autoritatile de la Bucuresti sa contacteze expertii europeni.
"Discutia celor doi a fost una generala. Ministrul Vladescu i-a explicat comisarului Kovacs problemele pe care le implica schimbarea legislatiei, in timp ce comisarul european a subliniat ca Romania este stat membru UE si trebuie ca masurile luate sa nu fie discriminatorii", a spus purtatorul de cuvant al comisarului european, Maria Assimakopoulou, prezenta la intalnirea celor doi oficiali.
Reprezentanta comisarului Kovacs a subliniat ca Romania poate pastra taxa, dar ca ea trebuie sa respecte doua principii: "sa fie proportionala cu vechimea masinii si sa nu discrimineze masinile la mana a doua sau aduse din strainatate".
Comisia Europeana considera ca taxa de prima inmatriculare, intrata in vigoare la 1 ianuarie 2007, contravine jurisprudentei Curtii Europene si Tratatului de aderare a Romaniei la UE. Potrivit ministrului de finante insa, CE nu a contestat dreptul Romaniei de a institui aceasta taxa, ci modalitatea de calcul.
Din cauza sistemului de calcul, nivelul taxei pentru masinile vechi ajunge sa depaseasca valoarea reziduala a autoturismului. Taxa urmeaza sa fie modificata, astfel incat sa fie in conformitate cu legislatia europeana.
Ministerul Finantelor a primit acordul reprezentantilor CE pentru taxa de inmatriculare, in vara, insa modul de calcul a fost modificat in Parlament, in timpul dezbaterilor asupra Codului Fiscal.
Taxa de prima inmatriculare se calculeaza in functie de trei variabile: vechimea masinii, tipul de catalizator (euro) si capacitatea cilindrica a masinii. Nivelul taxei porneste de la 68 de euro, pentru autovehiculele noi, foarte mici, cu o capacitate cilindrica de 600 cmc, dotate cu euro 4 si ajunge pana la 8.586 euro pentru autoturismele mai vechi de sase ani, fara euro si cu o capacitate cilindrica de peste 3.000 cmc.
Vladescu a participat, luni si marti, la Reuniunea Consiliului ministrilor de finante din Uniunea Europeana, ECOFIN, care se desfasoara la Bruxelles.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online