Care sunt efectele Brexit-ului din punct de vedere fiscal?

Data publicarii: 24-05-2019 | Economie
Brexit-ul este un subiect mediatizat intens in ultima perioada, un subiect însă care dezbate un rezultat greu de anticipat, un deznodământ pe care nici cei mai de seamă reprezentanți ai celor două părți, Uniunea Europeană pe de o parte și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, pe de altă parte, nu îl pot anticipa, cel puțin nu încă, chiar dacă termenul limită pentru astfel de dezbateri s-a încheiat de multă vreme. Pe de altă parte, putem însă identifica câteva dintre potențialele efecte ale ieșirii UK din UE din perspectivă fiscală și judiciară.

Deducerea TVA
În ceea ce privește deducerea de TVA aferentă serviciilor financiare și bancare, Brexit-ul poate oferi o gură de oxigen instituțiilor din această categorie. Băncile și companiile de asigurări din România pot beneficia astfel de oportunități de deducere a TVA ca urmare a Brexit-ului, oportunități care astăzi nu există sau, există și se manifestă într-o manieră destul de limitată.

Deducerea TVA va fi posibilă însă în anumite condiții. Una dintre acestea, poate cea mai importantă, ține de prestările de servicii financiar-bancare realizate e către companii financiar-bancare românești pentru clienți din afara Uniunii Europene.

Înregistrarea în scopuri de TVA
În prezent, sunt o mulțime de companii înregistrate în Marea Britanie și în scopuri de TVA prin proedură directă în România. Odată cu ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, acestea vor fi nevoite să își schimbe procedura de înregistrare în scopuri de TVA și să desemneze cel puțin un reprezentant legal, fiscal, cu obligațiile de rigoare, rezultate din această poziție.

”Încă nu a fost stabilită o procedură de schimbare a formei de înregistrare sau dispoziții tranzitorii pentru a ști cât de complicată sau de ușoară va fi această schimbare. Cert este că prevederile legislației de TVA în vigoare nu permit păstrarea formei directe de înregistrare în scopuri de TVA, iar în cazul în care codul de TVA devine invalid, activitățile comerciale ale companiilor britanice din România ar putea fi blocate”, spune Alex Milcev, Liderul Departamentului de Asistență Fiscală și Juridică, EY România.

Operațiunile vamale și costuri vamale crescute
” În baza Directivelor, distribuirea de dividende, precum și plățile de dobânzi și redevențe efectuate de către o companie din România către o companie din Marea Britanie nu sunt impozitate cu reținere la sursă în România, în anumite condiții. Odată cu ieșirea din Uniunea Europeană, acest beneficiu nu va mai fi disponibil” adaugă Alex Milcev.

Livrările de bunuri expediate din Regatul Unit către România și dinspre România către Regatul Unit vor face prin urmare obiectul unor operațiuni vamale. Din păcate, nu se cunoaște însă cuantumul taxelor vamale care vor fi percepute în urma Brexit-ului.