Noi versiuni FinSpy pentru spionarea dispozitivelor mobile descoperite de Kaspersky

Data publicarii: 24-07-2019 | IT&C
În ultima perioadă, experții Kaspersky au descoperit noi versiuni ale unuia dintre cele mai avansate programe de urmărire, FinSpy. Aceste programe funcționează pe toate tipurile de dispozitive mobile smart, atât cele iOS cât și Android și pot monitoriza activitatea serviciilor de mesagerie, inclusiv a celor criptate. Mai mult, noile versiuni FinSpy sunt capabile de a-și ascunde urmele mai bine decât oricând, lucru care le face greu, dacă nu chiar imposibil de descoperit și împiedicat. Acestea spionează activitățile de pe dispozitivele mobile, extrăgând informații personale, multe dintre ele foarte sensibile precum mesaje personale, fotografii, apeluri sau localizări GPS.

Ca și eficiență, FinSpy este în topul aplicațiilor malware din care categorie face parte, acesta fiind detectat furând informații de la guverne, organizații de aplicare a legii și ONG-uri din toată lumea. Mai mult, acesta poate fi personalizat de către cei care îl folosesc, astfel încât să poată fi utilizat pentru o țintă anume sau pentru un grup de ținte, în funcție de nevoi. Printre funcționalitățile de bază ale acestui program malware putem include capacitatea de monitorizare nelimitată a oricărei activități efectuate pe dispozitivul infectat precum localizarea geografică, mesajele trimise și primite, fișierele stocate sau persoanele de contact. FinSpy monitorizează de asemenea și mesageriile celor mai populare servicii de acest gen precum Viber, Facebook și WhatsApp.

„Dezvoltatorii FindSpy monitorizează constant actualizările de securitate pentru platforme mobile și tind să-și schimbe rapid programele pentru ca operațiunile să nu le fie afectate de remedierile aduse de producători”, explică Alexey Firsh, security researcher la Kaspersky. „În plus, aceștia urmează tendințele și implementează funcții pentru a extrage date din aplicații care sunt populare la momentul respectiv. Vedem zilnic victime ale programelor FinSpy, așa că utilizatorii ar trebui să fie cu ochii cu actualizările platformelor și să le instaleze imediat. Pentru că, indiferent cât de sigure ar fi aplicațiile pe care le folosiți și cât de protejate vă sunt datele, odată ce telefonului i se face „root” sau „jailbreak”, este expus spionajului.”