SaxoBank: Capitalurile proprii americane au ajuns la sfârşitul supra-performanţei

Data publicarii: 31-10-2019 | Economie
În anul 2008, înaintea crizei majore ce a lovit întreaga planetă, scăderea USD începută în februarie 2002 lua sfârșit. De atunci, USD a continuat să crească, până în prezent înregistrându-se o consolidare de 22% în termeni reali. În acest sens, potrivit lui Peter Garnry, director de strategie acțiuni Saxo Bank, dolarul american a atins un nivel suficient de ridicat pentru ca secretarul Trezoreriei americane, Steve Mnuchin să declare că Guvernul SUA nu mai are nicio intenție, cel puțin deocamdată, de a interveni asupra monedei. „Cu alte cuvinte, SUA planifică să intervină dacă Fed nu reușește să scadă USD prin intermediul politicii monetare” spune Garnry.

Analistul prevede de asemenea un nou val de prosperitate al piețelor emergente pe baza unui dolar american mai slab. Mai mult, “în perioada iulie 1995 - august 2019, veniturile din capitaluri proprii în SUA, piețele din afara SUA și piețele emergente au avut o corelație negativă cu USD. Cu alte cuvinte, de fiecare dată când USD scade, piețele de capitaluri proprii ar trebui să se consolideze.” spune acesta. Pe de altă parte, „dacă împărțim perioada în regimuri de USD real mai puternic sau mai slab, se poate observa un tipar clar. De fiecare dată când USD crește, piața americană de capitaluri proprii depășește în performanță piețele mondiale din afara SUA și piețele emergente și viceversa” continuă el.

Garnry este de părere că la sfârșitul unui regim de putere al USD, investitorii ar trebuie să supra-pondereze capitalurile proprii europene și capitalurile de pe piețele emergente. Deocamdată, cel puțin, capitalurile proprii americane sunt și vor rămâne scumpe atât în termeni calitativi cât și în termeni absoluți. „Ele rămân scumpe datorită mai multor factori, de la o cotă mai mare de răscumpărări, la statutul de activ sigur, creștere mai mare a profitului determinată de monopolurile tehnologice și, în final, un sector financiar vindecat” conchide specialistul.