Analiza Saxo Bank: Este capabilă industria de canabis de a transforma creșterea în profit?

Data publicarii: 03-03-2020 | Bursa
O recentă analiză a Saxo Bank, ne propune una dintre cele mai stringente întrebări pe care atât economiștii de profesie cât și consumatorii obișnuiți, au început să și-o pună în ultimii ani: Care sunt posibilitățile pieții de canabis odată ce aceasta sa liberalizat iar produsul principal s-a transformat dintr-unul tolerat sau ilegal într-unul de larg consum?

Potrivit specialiștilor Saxo Bank, industria de canabis oferă oportunități mari de creștere îm următorii cinci ani însă și riscurile asociate sunt pe măsură. „Industria are de suferit de pe urma generației fluxurilor libere de numerar, ceea ce crește riscul de refinanțare a creșterii și operațiunilor sale. Se estimează că utilizarea recreativă va deveni principalul factor de creștere, dar acest lucru vine cu riscuri suplimentare de reglementare căci canabisul a fost inițial destinat utilizării medicale. De asemenea, industria a avut parte de dificultăți în 2019 deoarece principiile fundamentale ale pieței au scăzut, determinând acțiunile să scadă și creând o foarte mare posibilitate de faliment” se arată în raportul Saxo.

Potrivit acestuia, în luna ianuarie a aestui an, industria de canabis listată public avea o valoare de piață de peste 27 de miliarde de dolari, cele mai mari companii din această ramură fiind Canopy Growth, GW Pharmaceuticals, Cronos Group, Arena Pharmaceuticals și Aurora Canabis.

Cea mai mare problemă a industriei, pe de altă parte, vine din lipsa unei profitabilități care să poată fi corelată cu creșterea mare. „Fluxurile libere de numerar ale indicelui pe 12 luni arată o pierdere combinată de 3,2 miliarde de dolari” iar temerile legate de faliment ale unora dintre marile companii implicate pe această piață indicând faptu că industria de canabis se confruntă totuși cu probleme, una dintre acestea, recurentă, fiind cea a refinanțării. „Dat fiind că acțiunile din industrie sunt în scădere cu 55% din septembrie 2018 încoace, finanțarea din partea băncilor tradiționale dispare, așa încât acționarii vor fi cei care trebuie să ducă povara creșterii finanțării prin capitaluri proprii. Scăderea acțiunilor subliniază, de asemenea, și natura ridicată de risc a industriei, în ciuda veniturilor sale în creștere rapidă”.

Încă de la lansarea indicelui pentru canabis, eveniment ce a avut loc în luna septembrie a anului 2018, piața de profil a avut o volatilitate anualizată de peste 46%, de trei ori mai mare decât cea a S&P, calculată la 15%. Corelația cu S&P este de doar 0,11, lucru care indică faptul că industria nu este condusă de factori macro ci mai degrabp de factori de risc, idiosincrasici. Analiza Saxo sublinizaă de aceea un apel pentru un nou indice futures pentru canabis, orice alt indice de capital propriu sau S&P 500 fiind un instrument inadecvat de acoperire.