Opinie Deloitte: Efectele pandemiei de COVID-19 asupra pietelor financiare

Data publicarii: 14-03-2020 | Bursa
Ne e aproape imposibil să previzionăm în acest moment evoluțiile principalelor piețe financiare. Mai mult, putem face comparații cu criza din 2008 dar doar până la un punct, raportându-ne direct doar la pierderile generate de pandemia din acest moment. Potrivit Alexandrei Smedoiu, Partener Servicii Fiscale la Deloitte România, avem o singură certitudine în acest moment, cea legată de prevenție și de nevoia generată de aceasta.

„În domeniul serviciilor financiare, prevenția costă în stabilirea unui plan de continuitate a afacerii cât mai detaliat și mai aplicat pentru situații de acest gen. Este posibil ca unele companii să nu aibă un astfel de plan deja aprobat și testat, așadar situația poate fi complicată” spune ea.

Potrivit specialistei Deloitte, planurile de acest gen au devenit esențiale în contextul în care au fost deja anunțate măsuri are vor produce pierderi instituțiilor financiare, mult mai mari decât cele estimate până acum, pierderi cauzate în principal de dificultățile pe care le vor avea companiile în a-și onora obligațiile financiare la timp.

„O primă măsură cu efecte puternice în piața financiară este aceea anunțată de autoritățile italiene, referitoare la suspendarea plății ratelor la creditele ipotecare pe întreg teritoriul țării. În același timp, se avansează scenarii tot mai sumbre. Banca de investiții Goldman Sachs estimează că băncile europene ar putea pierde 30 de miliarde de euro din profituri în următorii trei ani din cauza actualei crize” spune Alexandra.

De asemena, în România, autoritățile de supraveghere au cerut instituțiilor financiare actualizarea planurior de continuitate la noul context internțional, acest tip de instituții fiind oricum obligate prin lege să implementeze astfel de planuri pe care să le testeze periodic.

Nu putem ignora însă faptul că în perioade de turbulențe de natură economică, investitorii au tendința de a se retrage de pe piețele emergente, refugiindu-se în țări cu economii mai stabile ori în investiții cu un grad de stabilitate mai mare precum cele în aur sau obligațiuni. Putem asista în aceste condiții la o cntinuă depreciere a Leului față de euro și la scăderi semnificative pe Bursa de valori din București. „Magnitudinea acestora va depinde în mare măsură de gradul de panică la care se va ajunge” conchide ea.