Analiză Keysfin: Mediul de afaceri local, rezilient în pandemie în primele 6 luni din 2020

Data publicarii: 05-08-2020 | Economie
Deși părea puțin probabil în urmă cu doar câteva luni, potrivit unei analize KeysFin, companiile din România s-au dovedit mai mult decât reziliente în perioada ianuarie - iunie 2020, în ciuda pandemiei. În această perioadă, s-au înregistrat mai puține insolvente, radieri și dizolvări ale unor companii, raportat la aceeași perioadă a anului trecut. Defalcat, numărul companiilor care au solicitat insolvența a scăzut cu mai bine de 25% în primele șase luni ale anului curent, față de aceeași perioadă a anului trecut. Numărul insolvențelor s-a ridicat astfel la 2360 de companii, aceasta fiind de altfel și cea mai mică astfel de valoare din ultimul deceniu.

Numărul companiilor suspendate a scăzut de asemenea, într-o manieră chiar mai accentuată decât cel al insolvențelor. Scăderea înregistrată a fost de 32% față de aceeași perioadă a anului 2019, numărul suspendărilor totalizând 5136 de companii. Și aici s-a atins minimul ultimilor zece ani.

Și, dacă tot am avansat cifre spectaculoase în primele paragrafe ale acestui articol, nu putem trece cu vederea și procentele înregistrate în cazul radierilor și dizolvărilor de societăți locale. În acest caz, numărul acestora a scăzut cu 58% în primele șase luni ale anului, în raport cu aceeași perioadă a anului trecut. În același timp, a crescut cu 4% numărul de entități active, persoane juridice și persoane fizice autorizate.

„În ciuda primelor semnale de revenire a business-ului european (companiile din zona euro raportează un început încurajator al celui de-al treilea trimestru, cu cel mai rapid ritm de creștere din ultimii 2 ani) pe plan local lucrurile stau diferit. Chiar dacă momentan, potrivit ultimelor informații, companiile locale par că rezistă, ba chiar numărul entităților active a crescut, analiștii noștri consideră că înrăutățirea situației interne în ceea ce privește numărul de cazuri confirmate de Coronavirus, coroborată cu o nouă perioadă de lockdown ar putea afecta mult mai puternic mediul de afaceri local care nu a beneficiat de o capitalizare suficientă înainte de criză și nici de un pachet de sprijin al autorităților pe modelul european.” a declarat Roxana Popescu, Managing Director KeysFin, unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții de business information din România.

Din păcate, pandemia de Covid-19 a generat o criză economică cât se poate de serioasă, efectele acesteia fiind cel mai ușor de observat pe piața muncii. Numărul de șomeri din România a crescut în luna mai, potrivit INS, la 463.000, rata șomajului ajungând la 5,2%, cel mai ridicat nivel din ultimii 3 ani. Mai mult, la data de 3 iulie 2020 erau înregistrate peste 100.000 de contracte de muncă suspendate, procentele cele mai importante împărțindu-se între industria Horeca (24,5%), industria prelucrătoare (20%) și comerț (9%).