Acordul post-Brexit se lasa asteptat, desi perioada de tranzitie expira curand. Ce se schimba din 2021?

Data publicarii: 19-11-2020 | Economie
Deși anunțată de ceva vreme și intens dezbătută atât la nivel social, economic cât și politic, retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană continuă să creeze confuzie cu privire la regulile după care se va derula, chiar și acum, într-o perioadă în care ne apropiem de scadența termenelor limită. Confuzia este creată la toate nivelurile care privesc relațiile de mâine ale celor două entități, UE și UK, în special cele care vor avea un impact direct asupra cetățenilor țărilor implicate atât din punct de vedere comercial cât și social sau administrativ. „Din acest considerent, cel puțin din punctul de vedere al relațiilor comerciale, este esențial ca toate societățile să se pregătească pentru schimbări profunde și să finalizeze toate măsurile administrative necesare înainte de 31 decembrie 2020”, scrie Vlad Boeriu, partener coordonator servicii fiscale și juridice Deloitte România.

Acordul de retragere a Marii Britanii din UE a fost convenit în urmă cu un an și a intrat deja în vigoare în luna februarie a acestui an. Acesta prevede o perioadă de tranziție până la finele lui 2020, perioadă în care regulile cu privire la piața comună rămân neschimbate. Cele două părți s-au angajat de asemenea să ajungă la un acord de parteneriat economic echilibrat în această perioadă, acord care să faciliteze comerțul și investițiile între părți după finalizarea tranziției. În practică însă, negocierile avansează lent și sunt cât se poate de tensionate.

„Regulile care se vor aplica de anul viitor nu sunt definitivate, însă, dincolo de rezultatul acestor negocieri, un lucru este cert: decizia Regatului Unit de a se retrage din piața unică a UE și din uniunea vamală și de a pune capăt liberei circulații a persoanelor, a bunurilor și a serviciilor cu UE de la 31 decembrie 2020 presupune o schimbare semnificativă în relația dintre societățile ambelor părți după această dată”, scrie Vlad Boeriu. „Chiar dacă se ajunge la un acord de parteneriat, relațiile se schimbă, în special în ce privește piața unică a UE, uniunea vamală, domeniul TVA și cel al accizelor. Acest lucru se va aplica în ambele direcții, și anume dinspre Marea Britanie înspre Uniune și invers”, continuă acesta.

Și companiile din țara noastră se vor confrunta cu o mulțime de probleme ca urmare a deciziei Marii Britanii de a părăsi Uniunea. Sfârșitul perioadei de tranziție va aduce o serie de modificări în special în domeniul comerțului cu bunuri sau servicii.

„Dar implicațiile Brexit-ului nu se vor resimți doar în relațiile comerciale, ci și în piața muncii, fie că vorbim de cetățenii britanici care activează în România sau de românii care lucrează în Marea Britanie, atât prin prisma documentelor necesare desfășurării activității, cât și a contribuțiilor sociale și beneficiilor aferente”, conchide expertul Deloitte.