Analiza Deloitte: piata de fuziuni si achizitii ramane dinamica

Data publicarii: 21-07-2021 | Economie
Doar în prima jumătate a anului au fost înregistrate 54 de tranzacții pe piața de fuziuni și achiziții românească. Observăm astfel o creștere semnificativă față de perioada similară a anului trecut când au fost înregistrate 42 de tranzacții. Conform cifrelor furnizate de Deloitte România, valoarea totală a pieței pentru tranzacțiile cu valoare comunicată și necomunicată este estimată pentru primele șase luni ale anului la 1,2 - 1,4 miliarde de euro, din care tranzacțiile cu valoare comunicată au fost de 485 de milioane de euro. Putem compara ușor aceste cifre cu cele aferente primei jumătăți a anului 2020 când valoarea totală s-a ridicat la 1 - 1,2 miliarde de euro cu o valoare comunicată de 572 de milioane de euro.

„Notăm interesul investitorilor în particular pentru companiile care au excelat în perioada de pandemie, precum cele active în domeniul tehnologiei și cele care s-au adaptat și au dezvoltat noi tehnologii pentru a-și menține sau îmbunătăți rezultatele. Pe lângă tehnologie, domeniile în care investitorii vor continua să fie foarte activi sunt energia regenerabilă, imobiliarele și sănătatea. Din ce în ce mai mulți investitori vor evalua impactul ESG (environmental, social, governance) al companiilor pe care vor să le achiziționeze, așa că activitatea de M&A în anumite industrii poate aduce surprize în viitor. Acest aspect va depinde și de unghiurile multiple din care investitorii vor evalua companiile. Anul 2021 arată promițător din punctul de vedere al activității de M&A, având în vedere entuziasmul din mediul de business local”, spune Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanță Financiară, Deloitte România.

Mai mult, pentru prima jumătate a anului au fost anunțate patru tranzacții cu o valoare declarată mai mare de 100 de milioane de euro. Sunt cifre similare cu cele publicate în primele șase luni ale anului trecut.

„Cu toate că pandemia de COVID-19 a avut un impact fără precedent asupra oamenilor, piețele de M&A sunt guvernate de optimism. Infuzia cu lichidități a piețelor cuplată cu presiunea pe strategiile de alocare a capitalului favorizează o situație dinamică în domeniul M&A. Ne așteptăm ca activitatea să evolueze pozitiv pe fondul creșterii de certitudine”, spune Iulia Bratu, Director, Corporate Finance, Deloitte România.

Astfel, cele mai mari tranzacții din perioada ianuarie - iunie a acestui an au fost următoarele:

1. Achiziția MaxBet România de către Novalpina Capital din Londra, pentru o valoare estimată de 250 milioane de euro.

2. Glovo a achiziționat operațiunile din regiunea balcanică a Delivery hero pentru o valoare comunicată de 170 de milioane de euro.

3. Achiziția Hermes Business Campus de la Atenor de către fondul de investiții Adventum pentru o valoare estimată de 150 de milioane de euro

4. Preluarea parcurilor eoliene Crucea Wind Farm și Steag Energie de către compania Hidroelectrica pentru o valoare comunicată de 130 de milioane de euro.