Raport Deloitte: femeile vor ocupa mai putin de o treime din functiile de conducere din cadrul companiilor din sectorul serviciilor financiare pana in 2030

Data publicarii: 30-03-2022 | HR/Cariere
Potrivit raportului Deloitte „Leadership representation and gender equity in financial services”, raport care a analizat trendurile din piață în funcție de evoluția de până acum, femeile vor ocupa doar 28% din funcțiile de conducere din cadrul companiilor din sectorul serviciilor financiare până în anul 2030.

Deși discutăm despre „doar” 28 de procente, putem observa însă o creștere a numărului de femei care vor ocupa posturi de conducere, creștere care va ajunge până la 4% în următorii opt ani. Raportul amintit mai sus a fost realizat în colaborare cu organizația „100 de femei în finanțe”, organizație care își propune să sprijine femeile din această industrie.

Raportul „Leadership representation and gender equity in financial services” s-a bazat pe analiza datelor publice din peste 100 de instituții din domeniul serviciilor financiare din Statele Unite ale Americii.

Potrivit raportului, efectul de multiplicare se aplică și în domeniul serviciilor financiare, acesta referindu-se la felul în care numărul femeilor care fac parte din echipa de management de top ale companiilor va impacta promovarea altor femei din organizațiile respective în poziții de conducere.

Pe de altă parte, decalajul dintre femeile care fac parte din echipa de management de top și cele cu poziții de conducere inferioare se poate mări de la nouă procente în 2021, la paisprezece procente în 2030 în cazul în care companiile nu depun eforturi suplimentare în ceea ce privește revenirea la locul de muncă, retenția, recrutarea sau planificarea succesiunii.

„Prezența femeilor în funcții de top este de cele mai multe ori o sursă de inspirație, dar și o sursă a efectului de multiplicare. În Europa, de exemplu, analizele Deloitte arată că promovarea unei femei în echipa de management de top corespunde promovării a trei alte femei în funcții de manageri, așadar, pentru a avea o forță de muncă diversă, companiile pot începe prin a lua măsuri pentru îmbunătățirea diversității la vârful organizației”, a declarat Alexandra Smedoiu, Partener, Deloitte România, și coordonatoarea programului SheXO Club.

Raportul evidențiază utilizarea regimului de muncă hibrid printre principalele inițiative ale companiilor din sectorul financiar, menite să ajute la recrutarea și retenția femeilor din pozițiile de leadership. Pentru multe dintre acestea, revenirea la birou în regim normal sau chiar hibrid ar putea genera provocări în ceea ce privește oportunitățile de avansare în carieră sau îngrijirea copiilor.

Programul SheXO Club amintit mai sus, este o inițiativă globală a companiei Deloitte, lansată în România încă din anul 2012, inițiativă care își propune să construiască o comunitate a femeilor de afaceri, care să se conecteze, să crească și să prospere prin intermediul unei platforme unice dedicate schimburilor de experiență.