First Bank: rezultate financiare 2021

Data publicarii: 16-05-2022 | Finante-Banci
Potrivit raportului aferent anului 2021, First Bank a realizat venituri de 57,1 milioane de lei anul trecut, o creștere semnificativă față de exercițiul financiar precedent. Astfel, veniturile operaționale ale băncii au crescut cu șapte procente raportat la anul 2020, atingând valoarea de 354 milioane de lei.

De asemenea, activele totale ale instituției financiar-bancare erau de aproape șapte miliarde de lei la finele anului trecut, în vreme ce capitalul propriu a ajuns la 800 de milioane de lei. Nu în ultimul rând, sursele atrase de la clienți au ajuns la 5,2 miliarde de lei, rata totală de adecvare a capitalului a ajuns la 23,14% iar rata de lichidități s-a ridicat cu mult peste procentul de 200%.

În ceea ce privește valoarea creditelor acordate de First Bank, s-a înregistrat o evoluție pozitivă pe toate segmentele de clienți de-a lungul anului 2021, portofoliul de credite ajungând până la finalul anului la peste 4 miliarde de lei, o creștere de 4% față de anul precedent. O creștere importantă remarcăm în mod special pe segmentul IMM-urilor, unde portofoliul de credite a fost mai mare cu 16% față de anul 2020, creștere care a fost influențată și de aderarea băncii la programele de sprijin guvernamentale.

First Bank s-a alăturat de asemenea și programului IMM Invest, program ce a dispus de fonduri de aproape 330 de milioane de lei, alocate pentru anul 2021, cu 46,39% mai mult decât în 2020. Și raportul dintre costuri și venituri s-a îmbunătățit în 2021, atingând 79% față de 93% în 2020. Acest lucru se datorează în mare măsură investițiilor în digitalizare și automatizare a proceselor băncii, în vreme ce rentabilitatea operațională ridicată, a permis investiții în proiecte și companii cu valoare adăugată care vizează îmbunătățirea experienței clienților și creșterea portofoliului de credite.

”Rezultatele financiare din 2021 reflectă o performanță financiară importantă, iar prin măsurile pe care le-am adoptat, am atins un nivel puternic de capitalizare și lichiditate. Continuăm să rămânem aproape de clienții noștri, oferind soluții financiare personalizate și eficiente, cu un grad ridicat de digitalizare, dar păstrând mereu componenta umană”, a declarat Henk Paardekooper, CEO al First Bank.