Citigroup isi inaspreste politica pentru imprumuturile ipotecare

Data publicarii: 06-04-2007 | International

Citigroup, cea mai mare banca americana si unul dintre cele mai mari grupuri din sectorul de credit ipotecar le-a comunicat brokerilor ca de luni va inceta sa mai dea unele credite imobiliare cu un risc mai ridicat, arata documente obtinute de Reuters. Masura urmeaza deciziei luate de Countrywide Financial, Wells Fargo & Co si de alti creditori ipotecari importanti de a-si inaspri standardele de garantare a sustinerii financiare deoarece cazurile de delincventa si neplata in randul proprietarilor de case s-au inmultit.

Schimbarile principalei filiale Citigroup pentru imprumuturi ipotecare, CitiMortgage vor limita conditiile in care clientii iau bani de la mai multe banci si vor ingreuna masurile necesare pentru a putea obtine imprumuturile. Cei care se imprumuta iau un al doilea credit ipotecar atunci cand nu se pot finanta 100% de la un singur creditor.

Rugat sa confirme schimbarea politicii de acordare a creditelor ipotecare, un purtator de cuvant al Citigroup a declarat, pentru Reuters, ca banca "isi revizuieste periodic conditiile si face modificari in concordanta cu starea pietei".

CitiMortgage a dat imprumuturi in valoare de 50,6 miliarde de dolari din octombrie pana in decembrie 2006, clasandu-se pe al treilea loc in Statele Unite, informeaza National Mortgage News.

Potrivit Reuters, CitiMortgage va inceta sa mai ofere al doilea imprumut clientilor care doresc sa finanteze 100% din valoarea caselor si nu isi pot justifica in intregime, cu documente, banii proprii.

Filiala va cere un avans de 5,01% pentru al doilea imprumut si aproximativ 10% cand finantarea implica imprumuturi bazate pe evaluarea casei fara bilantul ipotecar sau imprumuturile bazate doar pe dobanzi, mai arata Reuters.

Banca va permite finantarea 100% doar clientilor care isi pot atesta complet finantele si altora care nu au toata documentatia dar obtin o finantare secundara din alta parte, mai arata documentele citate de Reuters.

Citigroup isi inaspreste conditiile de acordare a imprumuturilor deoarece relaxarea sectorului imobiliar pe piata americana diminueaza profitabilitatea, chiar si in cazul unor creditori specializati in imprumuturi de o calitate ridicata.

NewsIn