Romania va gazdui Summitul NATO din aprilie 2008

Data publicarii: 28-04-2007 | Economie

Urmatorul summit al NATO, din primavara anului viitor, va avea loc la Bucuresti - a declarat ieri, la Oslo, secretarul general al NATO, Jaap De Hoop Scheffer, la sfarsitul reuniunii informale a ministrilor de Externe din tarile Aliantei. Anuntul sau pune capat speculatiilor aparute la Bucuresti asupra unei asa-zise raceli a Statelor Unite, provocate de criza politica din Romania, din cauza careia s-ar fi considerat oportuna amanarea deciziei privind locatia viitorului summit al Aliantei sau chiar respingerea ofertei guvernului roman.

Ministrul roman de Externe, Adrian Cioroianu, s-a declarat "foarte bucuros" de anuntul secretarului general al NATO (care a constituit, de fapt, principalul obiectiv al deplasarii sale la Oslo)."In fine, consensul in care am sperat, s-a realizat" si Romania va gazdui Summitul din aprilie 2008 al Aliantei - principalul eveniment al NATO de anul viitor. "Acesta este si motivul pentru care presedintele Bush nu va veni in Romania anul acesta - el va participa, anul viitor, la Summit", a spus seful diplomatiei de la Bucuresti.

In privinta zvonurilor despre "raceala SUA" (zvonuri pe care oficialii din MAE le atribuie persoanelor din anturajul presedintelui Basescu), Cioroianu a spus ca ele "au fost deranjante nu doar pentru noi". "A existat un sentiment de iritare in randul Aliatilor", provocat de faptul ca relatii si angajamente externe sunt folosite ca arme in disputele politice interne", a explicat ministrul. "Dam impresia ca suntem neseriosi cand taram numele Aliatilor in disputele noastre interne", a continuat el. "Nimeni - de la presedinte, la premier, pana la ultimul ministru - nu detine monopolul relatiilor bune cu Aliatii. Cea care a convins a fost Romania", a insistat Cioroianu.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: