Romania se pregateste de o eventuala pandemie de aviara

Data publicarii: 22-05-2007 | Economie

Romania a lansat, marti, proiectul privind controlul gripei aviare, care va fi implementat de Autoritatea Veterinara si de Ministerul Sanatatii, fondurile de 37,5 milioane euro alocate proiectului fiind obtinute printr-un credit de la Banca Mondiala, in cadrul programului privind controlul aviarei.

Guvernul a organizat, marti, un seminar pentru lansarea proiectului "Controlul gripei aviare si capacitatea de pregatire si de reactie la pandemia umana". La eveniment au participat reprezentanti ai Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), ai Ministerului Sanatatii Publice (MSP) si ai Biroului Bancii Mondiale la Bucuresti.

Proiectul a fost elaborat in cadrul programului global privind controlul gripei aviare si a fost apobat de Banca Mondiala la inceputul lunii septembrie, anul trecut.

Obiectivul proiectului este acela de a reduce gradul de periculozitate al a gripei aviare puternic patogene pentru oameni si pentru sectorul avicol din Romania si de a sprijini pregatirea pentru controlul si reactia la pandemiile de gripa si la alte situatii de urgenta cauzate de boli infectioase la oameni.

Pentru atingerea acestui obiectiv, proiectul va sprijini activitati in cele trei domenii privind prevenirea, pregatirea si planificarea pentru situatii neprevazute prin intermediul celor trei componente: sanatatea animala, sanatatea umana si constientizarea publicului,comunicare si asistenta pentru implementare.

NewsIn