Romania va ajunge la nivelul economic al Europei de Vest in 40-50 de ani

Data publicarii: 06-07-2007 | Economie

Interesul americanilor pentru Europa de Est si pentru Romania in mod deosebit incepe sa se regaseasca si in numarul din ce in ce mai numeros de studii si previziuni economice. Cel mai recent este elaborat de una dintre cele mai prestigioase universitati americane, University of California Los Angeles, (UCLA), noteaza Curentul. Din pacate americanii nu vad deloc in roz reducerea decalajului dintre economia mioritica si respectiv suratele vestice. Conform parerilor analistilor de la UCLA, Romania va prinde din urma Europa de Vest, din punct de vedere economic, cel mai devreme in 40-50 de ani.

Chiar daca tarile estice membre ale Uniunii Europene sunt pe pe cale de a ajunge nivelul de trai al tarilor vest-europene, aceste tari noi membre UE mai au un drum lung de parcurs in acest sens, estimeaza studiul UCLA.

Liderul clasamentului, din punct de vedere al decalajului fata de vest, este Slovenia care mai are nevoie doar de cinci ani pentru a prinde "trenul economic al UE 15". Si alte state nou aderate stau mai bine la acest criteriu. Spre exemplu, Republica Cehia ar urma sa neutralizeze decalajul in circa 25 de ani iar vecina noastra de la vest, Ungaria, ar urma sa atinga nivelul din Europa de Vest in 30-35 de ani.

Singurul motiv de bucurie pentru romani poate fi dedus doar pe principiul "mortii caprei vecinului". Cea mai prost plasata economie este cea de la sud de Dunare, care are nevoie de nu mai putin de un secol pentru a ajunge la nivelul UE15.

Un ajutor substantial pentru reducerea decalajelor a fost oferit de catre investitiile straine directe. Capitalul atras de tarile Europei Centrale si de Est in ultimele doua decenii s-a ridicat la 240 miliarde de dolari.

Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: