Studiu EY: Investițiile străine directe în Europa scad pentru prima dată de la pandemie

Data publicarii: 08-05-2024 | Economie
Potrivit ediției 2024 a studiului anual EY European Attractiveness Survey, investițiile străine directe (ISD) în Europa au cunoscut o scădere cu 4% în 2023 față de anul anterior și cu 11% în comparație cu nivelul din 2019, anterior pandemiei COVID-19. Principalele țări europene, cum ar fi Franța, Marea Britanie și Germania, continuă să atragă cea mai mare parte a investițiilor străine, reprezentând aproximativ jumătate din totalul proiectelor. Cu toate acestea, proiectele ISD au scăzut în Franța și Germania, în timp ce Marea Britanie a înregistrat o creștere de 6%.

Anul 2023 a fost marcat de o creștere economică lentă, inflație crescută și o serie de provocări geopolitice, care au contribuit la prima scădere a investițiilor străine directe în Europa din 2020. Companiile au menționat creșterea poverii normative, volatilitatea prețurilor la energie și instabilitatea politică drept principalele riscuri care influențează deciziile de investiții. De asemenea, incertitudinea din perioada premergătoare alegerilor europene și creșterea tensiunilor sociale și a radicalismului politic au generat îngrijorări suplimentare pentru investitori.

În ciuda acestor provocări, există și motive de optimism. 72% dintre companiile intervievate intenționează să își stabilească sau să își extindă operațiunile în Europa în următorul an, iar investitorii sunt optimiști în privința perspectivei pe termen lung a Europei. Cu toate acestea, există preocupări cu privire la impactul crescut al reglementărilor, precum și la instabilitatea politică și energetica.

În ceea ce privește România, investițiile străine directe au înregistrat o scădere de 13% în 2023. Cu toate acestea, țara se află pe locul 5 în Europa în ceea ce privește media locurilor de muncă create per proiect. Sectoarele industriale, transporturile și logistica sunt principalele domenii care atrag investițiile străine directe în România, iar perspectivele pentru viitoarele investiții rămân optimiste.

Pentru mai multe detalii, puteți accesa studiul aici
Ultimele stiri pe BankNews.ro: