Banca Mondiala va analiza activitatea diviziei sale anticoruptie

Data publicarii: 13-09-2007 | International

Banca Mondiala va analiza activitatea diviziei sale anticoruptie, criticata pentru lipsa de transparenta si pentru deciziile acesteia, considerate arbitrare, din perioada sefiei lui Paul Wolfowitz, relateaza AFP. "Departamentul de integritate institutionala a obtinut succese notabile, insa puteam face lucruri si mai bune si sa integram intr-o modalitate mult mai eficienta si coerenta activitatea acestei divizii cu activitatea intregii institutii", a declarat noul presedinte al institutiei financiare internationale, Robert Zoellick, informeaza AFP.

Zoellick, care l-a inlocuit in functie pe Paul Wolfowitz, demisionar ca urmare a implicarii intr-un scandal de nepotism, comenta concluziile unui raport redactat de fostul presedinte al Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, Paul Volcker.

Conducand o comisie din care mai fac parte cinci alte personalitati, Volcker a fost insarcinat de administratorii Bancii Mondiale pentru a examina activitatea acestei divizii, ce a reprezentat mana forte a cruciadei anti-corutie condusa de Wolfowitz, intens criticata de mai multe state membre ale acestei institutii.

In raportul sau, comisia Volcker a estimat ca "au aparut probleme operationale grave si tensiuni mari in relatiile cu anumite unitati operationale, dand nastere la relatii contraproductive intre Banca, sustinatorii financiari si statele care au primit imprumuturi".

Comisia a mai facut si o serie de recomandari: ca seful acestei divizii sa nu mai preia si functia de consilier al presedintelui Bancii Mondiale, membrii consiliului de administratie sa asigure coerenta actiunilor acestei divizii si sa fie creat un consiliu de supraveghere externa care sa monitorizeze activitatea acestei divizii.

Comisia Volcker a mai propus ca greselile comise de angajatii Bancii, exceptie facand acuzatiile de frauda, sa fie analizate de o institutie distincta, iar anchetele sa fie mult mai transparente, relateaza AFP.

NewsIn