Oancea: Fondul de garantare a pensiilor private va functiona la fel ca cel al bancilor
Data publicarii: 17-09-2007 | Finante-BanciFondul de garantare a contributiilor la sistemul pensiilor private obligatorii (pilonul II), care va fi constituit in viitor, va functiona precum cel care garanteaza pana la un anumit plafon depunerile populatiei in banci, a spus luni presedintele arbitrului pensiilor private, Mircea Oancea.
"Siguranta sistemului este asigurata de un viitor fond de garantare, care va functiona la fel precum cel al bancilor. Practic, acest fond garanteaza contributiile participantilor in cazul in care are loc un eveniment nefericit", a declarat Oancea, presedinte al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
CSSPP a lansat in dezbatere publice norma privind constituirea, organizarea si functionarea Fondului de garantare din sistemul pensiilor private obligatorii (pilonul II) la inceputul lunii august. In iunie, presedintele CSSPP declarase ca Fondul de garantare a pensiilor private va plasa banii instrumente cu lichiditate mare si risc scazut, insa pana la acea data nu se luase inca o decizie in ce priveste forma de organizare a acestuia. El mentionase totusi ca Legea 204 "ne trimte mai degraba spre constituirea ca o societate pe actiuni".
Pentru depunerile populatiei in banci, Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDSB) garanteaza depozitele pana la un plafon de 20.000 euro.
Mircea Oancea a precizat ca institutia pe care o conduce "a facut peste 20 de reglementari, care au dat posibilitatea sa autorizam pe criterii de siguranta companiile care urmeaza sa gestioneze fondul de pensii private obligatorii".
El a mentionat ca institutia pe care o conduce are un rol important in procesul de aderare a angajatilor la un fond de pensii de pe pilonul II, mai ales prin sanctiunile pe care le-a introdus in legislatie.
"Comisia are rolul de supraveghere si control, care garanteaza siguranta contributiilor", a adaugat Oancea. El a recomandat viitorilor participanti sa nu se grabeasca in alegerea fondului de pensii obligatoriu si a mentionat ca va urma o perioada in care fiecare participant va beneficia de mai multe informatii, astfel incat sa faca cea mai buna alegere.
In acest sens, presedintele CSSPP a mentionat ca exista 14 fonduri de pensii autorizate pe pilonul II, urmand sa li se alature alte 3-4 fonduri saptamana viitoare. Totodata, Oancea a mai spus ca sistemul de pensii private are peste 100.000 de agenti, ceea ce insemna cam un agent la 20 de participanti.
"Obiectivul CSSPP a fost axat pe autorizarea entitatilor care sa demareze constrirea sistemului, iar acest obiectiv a fost indeplinit si a constituit premisa pentru o concurenta reala, in beneficiul participantilor", a adaugat Oancea.
Inceputul pensiilor private va insemna o concurenta acerba a companiilor autorizate pentru cota de piata, astfel incat, dupa trei ani, fiecare sa detina 50.000 de participanti, conform legii, a mai spus Oancea.
"Dupa aceasta perioada de trei ani, piata pensiilor private se va stabiliza si va fi bazata in special pe randamente si servicii", a aratat presedintele CSSPP.
El le-a mai recomandat viitorilor participanti sa nu semneze mai multe acte de aderare, deoarece se pot trezi inscrisi la un alt fond, la care nu aderasera initial.
Presedintele CSSPP a mentionat ca toti participantii pot analiza fondurile in functie de randamente si servicii, iar in cazul in care sunt nemultumiti de rezultatele obtinute de acestea, se pot muta la un alt fond.
Oancea a mai spus ca "exista o tendinta speculativa in Romania, ce-i face pe oameni sa aiba o atitudine mai putin prudenta in legatura cu viitorul".
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial