Vosganian: Pensiile private vor putea ajunge la 80% din castigurile salariale

Data publicarii: 18-09-2007 | Economie

Pensia privata ar putea ajunge, la momentul intrarii in plata, la circa 80% din castigurile salariale, fata de 50% in prezent, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. "Consider ca peste circa 15 ani, cand vor intra probabil in plata, aceste fonduri de pensii private sa aiba o capitalizare de peste 20 miliarde euro. Aceste fonduri se vor repercuta asupra conditiilor de trai ale varstnicilor. Cand vor intra in plata, pensiile ar putea ajunge la 80% din castigurile salariale, fata de 50% in prezent", a explicat Vosganian.

Potrivit ministrului Economiei si Finantelor, dupa anul 2020, salariul mediu net din Romania va ajunge la circa 1.000 euro si, in aceste conditii, "putem socoti ca nu vom mai avea situatii de pensionari care sa fie amenintati in viata de zi cu zi", iar pensia nu va mai fi rezultatul disputei politice, ci un dividend rezultat din fructificarea investitiei de-o viata.

De asemenea, Varujan Vosganian a precizat ca MEF a luat masuri pentru a da incredere in acest sistem al pensiilor private obligatorii. Una dintre masuri vizeaza ca, dintre toate cotele platite de angajator, cea de 2% pentru pensia privata sa fie incasata prima.

Integral in Cronica Romana