Basescu: Evolutia demografica, cel mai important subiect pentru Romania

Data publicarii: 18-09-2007 | Politica

Presedintele Traian Basescu a declarat marti, in deschiderea conferintei "Populatia Romaniei Incotro" ca tema evolutiei demografice este "un subiect mai important decat orice pentru Romania", deoarece previziunile arata ca, in 2050, la 100 de cetateni activi, vor fi 149 de persoane inactive. Seful statului a aratat in discursul sau ca trebuie sa traversam cu multa responsabilitate "desertul demografic" care se prefigureaza.

"Personal cred ca problema demografica este vitala pentru ca ea ne da perspectiva modului in care vom trai, vom evolua, vom beneficia de bunastarea ca suntem stat membru al Uniunii Europene", si-a inceput discursul Traian Basescu.

Presedintele tarii a aratatat ca o politica demografica inteleapta ne va ajuta, iar o politica eronata va pune in spatele generatiilor viitoare sarcini imposibil de dus. Seful statului a salutat initiativa de a organiza o conferinta pe tema populatiei si a multumit intersului demonstrat de organizatorii evenimentului.

"In ultimii 17 ani populatia s-a redus cu 1,4 mil de locuitori. Cauzele sunt migratia internationala si reducerea natalitatii", a declarat Traian Basescu, precizand ca, practic, Romania nu mai poate asigura nici macar simpla inlocuire a populatiei.

Presedintele si-a argumentat declaratia aratand ca aceasta inlocuire ar fi posibila daca fiecare mama ar avea doi copii. "Nu se mai naste decat un copil la o femeie. Daca se pastreaza acest nivel al ratei fertilitatii vom fi 16 milioane de romani in 2050, 11 milioane in 2075, 8,5 milioane in 2100", a mai spus Basescu.

"Influenta scaderii populatiei este atat de mare incat, chiar daca luam masuri sa crestem fertilitatea totala la doi copii la o mama, numarul populatiei va creste abia in 2060", a continuat Basescu, care a amintit audientei despre ororile comunismului in acest domeniu. Seful statului a recomandat celor care nu au prins sau nu stiu care a fost situatia in perioada comunista sa vada ultimul film al regizorului Cristian Mungiu.

Basescu  a aratat ca solutia este solidaritatea si coeziunea economica si sociala. "Reluarea cresterii populatiei nu este o problema a unui guvern sau a unui partid. Este problema intergii societati, e problema cetateanului, a statului, a bisericicii, a familieii. Este o problema a generatiei de azi si de maine.  Daca astazii nu intreprindem nicio actiune s-ar putea ca pentru generatiile viitoare sa fie prea tarziu sa mai schimbe ceva", a declarat  Basescu.

Seful statului a mai aratat ca studiile de previziune pun in relief ca scaderea fertilitatii creeaza modificari majore. "In 2050, populatia de 65 de ani si peste va depasi 5 milioane de locuitori, azi avem 3 milioane din aceasta categorie", a aratat presedintele, care a mai spus ca se reduce si populatia scolara.

In perioada mentionata, pana in 2050, populatia cu varste cuprinse intre  3-20 de ani se va reduce la jumatate, de la 5 milioane de persoane,  la 2,7 milioane.  "Un impact deosebit va fi reducerea populatiei active. In 2005, Romania avea 10 milioane populatia activa, in 2025 va fi de 9,3 milioane, iar in 2050, 6,7 milioane", a mai subliniat Basescu. 

Printre argumentele presedintelui s-a mai numarat si urmatoarea statistica. Daca in 2005, varsta medie este de 40 de ani, in 2050 va fi de 45 de ani. "Cifrele care semnifica cel mai bine sarcina care se aseaza in spatele copiilor nostri e reprezentata de faptul ca, in 2050, la 149 de inactivi vor fi 100 de cetateni activi", a mai spus Basescu.

NewsIn