Vosganian: Proiectul Codului Fiscal si al bugetului vor fi discutate in sedinta de joi

Data publicarii: 04-10-2007 | Finante-Banci

Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ca proiectul de modificare a Codului Fiscal si proiectul legii bugetului pentru 2008 vor fi discutate in sedinta de Guvern de joi. Vosganian a afirmat ca proiectul Codului Fiscal a mai fost luat in discutie de guvern, in sedinta de saptamana trecuta, dar au fost necesare unele clarificari in privinta distribuirii sumelor incasate din impoztiul pe tranzactii imobiliare.

Guvernul intentioneaza sa creeze un fond de dezvoltare rurala in care sa fie colectati parte din banii din acest impozit. In prezent, 40% din sumele colectate din impozitul pe tranzactiile imobilare ale persoanelor fizice ajung in bugetul de stat, 50% in bugetele locale si 10% la Agentia de Cadastru. Proiectul de modificare a Codului Fiscal, postat pe site-ul Ministerului Finantelor, prevede virarea integrala a acestor sume la bugetul de stat.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, saptamana trecuta, dupa sedinta de guvern, ca nu este la curent cu proiectul de modificare a Codului Fiscal.

"Nu am vazut un proiect de modificare, nu sunt la curent cu asa ceva", a spus Tariceanu raspunzand unei intrebari privind eventuala discutare a proiectului in sedinta executivului.

Proiectul de modificare a Codului Fiscal a fost publicat vineri de Ministerul Economiei si Finantelor si prevede o serie de modificari la capitolele TVA, impozit pe profit, impozit pe venit si accize, care urmeaza sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2008.

Premierul Tariceanu a mai anuntat, cu acelasi prilej, ca in sedinta de guvern din aceasta saptamana va fi discutat, in prima lectura, proiectul legii bugetului pentru 2008.

Finantele au estimat ca indicatorii macroeconomici pe care va fi construit bugetul din 2008 vor fi: Produs Intern Brut de 438,6 miliarde lei, deficit bugetar de 2,7% din PIB si inflatie de 3,5%.

Deficitul bugetar va fi in suma de 11,8 miliarde lei, in 2008, reprezentand 2,7% din PIB, in crestere cu 1,1 miliarde fata de acest an.  In 2007, deficitul bugetar este estimat sa atinga 2,8% din PIB. Nivelul cheltuielilor va fi de 39% din PIB, iar cel al veniturilor de 41,7% din PIB. Astfel, veniturile vor ajunge, in 2008, la 171,3 miliarde lei, de la 144 miliarde lei in acest an, in timp ce cheltuielile vor fi majorate la 183,2 miliarde lei de la 155,3 miliarde lei.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: