Televizoarele vandute in Romania trebuie sa poata transmite in sistem digital

Data publicarii: 06-10-2007 | IT&C

Televizoarele vandute in Romania trebuie sa fie dotate cu tehnica necesara transmiterii televiziunii in sistem digital, iar echipamentele de televiziune digitala puse in vanzare trebuie sa permita decodarea semnalelor transmise conform algoritmului comun european de codare, a decis Guvernul.

Conditiile referitoare la interoperabilitatea serviciilor de televiziune digitala interactiva vor intra in vigoare la trei luni dupa publicarea in Monitorul Oficial a hotararii de aprobare date de guvern.

Astfel, conform noilor reglementari, care transpun Directiva UE privind serviciul universal, precum si Directiva cadru privind reglementarea retelelor si serviciilor de comunicatii electronice, toate echipamentele de televiziune digitala puse in vanzare trebuie sa permita decodarea semnalelor transmise conform algoritmului comun european de codare. De asemenea, aceste echipamente trebuie sa reproduca semnalele care au fost transmise in clar. Daca un astfel de echipament este inchiriat consumatorului, acesta trebuie sa respecte contractul de locatiune cu firma provider de televiziune digitala.

Totodata, noul act normativ prevede ca orice televizor analogic cu o diagonala mai mare de 42 de centimetri, pus in vanzare, trebuie sa fie dotat cu cel putin un conector exterior de interfata la standarde europene. Aceste conectoare trebuie sa permita conectarea simpla a decodoarelor suplimentare si a receptoarelor digitale. De asemenea, si televizoarele digitale cu diagonala mai mare de 30 centimetri trebuie sa fie dotate cu un conector exterior capabil sa transfere toate elementele unui semnal digital de televiziune, inclusiv informatiile privind serviciile interactive si de acces restrictionat.

Tot prin actul normativ aprobat joi sunt stabilite amenzile pentru nerespecatrea prevederilor hotararii executivului. Astfel, se vor aplica amenzi de la 10.000 la 50.000 lei pentru punerea in vanzare a unor echipamente care nu permit decodarea semnalelor si de 5.000 pana la 50.000 lei pentru vanzarea de televizoare fara conectoare pentru televiziune digitala.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: