Investitiile straine directe in Romania au urcat cu 58% la 34,5 miliarde euro in 2006
Data publicarii: 09-11-2007 | EconomieInvestitiile straine directe (ISD) in Romania au crescut cu 58% in 2006 fata de 2005, pana la 34,512 miliarde euro, alimentate mai ales de participatiile la capitalul social al companiilor, care au sporit cu 78% pana la 27,016 miliarde euro, a anuntat vineri Banca Nationala a Romaniei.
De asemenea, creditul net primit de la investitorii straini a urcat cu 22% in 2006, pana la 7,496 miliarde euro. Ca flux net, investitiile straine directe au crescut cu 74% anul trecut fata de 2005, pana la 9,059 miliarde euro iar contributia cea mai semnificativa la acest avans au avut-o participatiile la capital, in crestere cu 46%, pana la 4,159 miliarde euro. Profitul net reinvestit la nivelul economiei romanesti in cursul anului trecut a ajuns la 2,673 miliarde euro, in crestere cu 30% fata de 2005, iar creditul net primit de la investitorii straini a urcat cu 24% in cadrul fluxului net de investitii straine directe, pana la 2,227 miliarde euro.
In privinta domeniilor economice, "investitorii straini s-au orientat cu precadere spre industria prelucratoare", care a atras 34,2% din totalul investitiilor straine directe. In cadrul acestei industrii, cele mai atractive segmente au fost, in 2006, metalurgia (8,3%), industria alimentara, a bauturilor si tutunului (5,5%), cea a prelucrarii titeiului, produselor chimice, cauciucului si maselor plastice (4,5%) si industria mijloacelor de transport (4,1%), mai anunta banca centrala a Romaniei, intr-o cercetare statistica realizata in colaborare cu Institutul National de Statistica (INS).
In total, industria a atras ISD in valoare de 15,15 miliarde euro, dintre care 11,78 miliarde au fost investite in industria prelucratoare.
Intermedierile financiare si asigurarile, care cuprind activitatea bancara si de asigurari, au reprezentat, anul trecut, 22,2% din totalul investitiilor straine directe. Comertul cu amanuntul si cu ridicata a contribuit cu 12,2% la suma totala a ISD, telecomunicatiile cu 8,2%, constructiile si tranzactiile imobiliare cu 6,4%, iar serviciile prestate intreprinderilor cu 4,1%.
Investitiile pornite de la zero, prin infiintarea si dezvoltarea de intreprinderi de catre investitorii straini sau impreuna cu acestia (de tip greenfield) s-au orientat cel mai puternic spre industria prelucratoare (13,4% din soldul ISD). In cadrul acesteia proiectele greenfield s-au dezvoltat, in 2006, mai ales pe segmentul alimentar, de bauturi si tutun (3,3%), textile, confectii si pielarie (1,8%), mijloace de transport (1,6%), prelucrarea titeiului (1,5%) si industria lemnului (1,5%). Alte ramuri in care investitiile greenfield au avut, anul trecut, o pondere semnificativa au fost comertul (11,1%), intermedierile financiare si asigurarile (8,5%), constructiile si tranzactiile imobiliare (4,6%), mai arata raportul BNR.
Cifra de afaceri a companiilor realizate prin investitii straine directe a fost, in 2006, de 74,3 miliarde euro, reprezentand 43,2% din cifra de afaceri totala a intreprinderilor din Romania. Activitatile cu pondere majora din acest punct de vedere au fost industria, cu o contributie de 55,4%, posta si telecomunicatiile (77,5%), comertul (39,9%) si serviciile prestate intreprinderilor (36,9%). In sectorul industrial, cifra de afaceri a companiilor realizate prin investitii straine directe a fost de 36,17 miliarde euro, dintre care 28,58 miliarde euro, respectiv 59%, au rezultat din subramura industriei prelucratoare.
Activitatea companiilor realizate prin investitii straine directe, in ansamblul ei, a avut, in 2006, un impact pozitiv asupra balantei comerciale a Romaniei, contributia la exporturi fiind de 72,5%, respectiv de 18,7 miliarde euro, in timp ce aportul la importuri a fost de 58,6%, respectiv 23,76 miliarde euro.
Intreprinderile investitie straina directa din industrie au contribuit la exporturile tarii cu 16,9 miliarde euro, avand o pondere de 75,9% in cadrul contributiei la exporturi a acestui tip de firme din intreaga economie romaneasca. In cadrul importurilor, contributia intreprinderilor investitie straina directa din industrie a fost de 15,89 miliarde euro, mai anunta BNR.
Datele publicate de BNR au la baza o cercetate realizata pe 6.472 de intreprinderi, cuprinzand intreprinderile cu 20 de salariati si peste (6.336 de unitati), toate institutiile de credit cu capital strain (34 de unitati), toate societatile comerciale de asigurari cu capital strain (29 de unitati), precum si intreprinderile considerate atipice (toate intreprinderile investitie straina directa care au cifra de afaceri sau capitalul social de cel putin 30 milioane lei, 73 de unitati).
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online