Reguli obligatorii pentru creditele ipotecare

Data publicarii: 22-11-2007 | Finante-Banci

Comisia Europeana va impune reguli obligatorii care sa asigure acordarea creditelor ipotecare in mod responsabil in UE, arata un document publicat miercuri, in contextul in care piata este nelinistita din cauza pierderilor inregistrate in continuare de sectorul ipotecar american, scrie Reuters.

Comisarul european pentru piete interne, Charlie McCreevy, urmeaza sa anunte mult-asteptatele propuneri in ceea ce priveste sectorul ipotecar pe 19 decembrie, ceea ce va afecta o piata cu credite in valoare de 5.800 miliarde euro (8.590 miliarde dolari) la sfarsitul anului 2006, suma egala cu jumatate din activitatea economica a Uniunii Europene.

Charlie McCreevy
Charlie McCreevy

McCreevy intentioneaza sa propuna in 2008 o directiva sau un set de reguli obligatorii, in locul masurilor mai blande planuite anterior, pentru a proteja patru aspecte ale creditelor ipotecare care sunt esentiale pentru consumatori, mai arata comunicatul.

Criza de pe piata americana a imprumuturilor ipotecare, determinata de acordarea de credite persoanelor cu posibilitati reduse de achitare, a atras atentia asupra acestui sector.

"Evolutia recenta a pietelor a aratat nevoia transparentei in domeniul finantarilor ipotecare", mai arata documentul.

"Comisia Europeana considera ca este esential ca imprumuturile facute de creditorii ipotecari sa fie responsabile, in special in evaluarea valorii de creditare a consumatorului in contextul tranzactiei dorite", se spune in document.

Regulile obligatorii par a fi inevitabile intr-o anumita masura.

"Comisia considera ca o directiva este cea mai eficienta masura pentru urmatoarele aspecte: informatiile pre-contractuale, rata anuala a comisionului, creditarea responsabila si achitarea in avans", arata documentul.

Statele Uniunii Europene si Parlamentul European vor lua decizia definitiva in legatura cu directiva.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: