Jumatate dintre romani considera ca locul de munca le pune in pericol sanatatea

Data publicarii: 28-11-2007 | Diverse

Sondajele arata ca aproximativ 50 la suta dintre romani considera ca locul de munca pe care il detin le pune sanatatea in pericol, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, directorul general al Institutului National de Cercetare - Dezvoltare pentru Protectia Muncii /INCDPM/, Mihai Costescu.

Acesta a adaugat ca media europeana a persoanelor care nu se simt in siguranta in timp ce isi practica meseria se apropie de 35 la suta.

'Principala cauza pentru aceasta situatie este faptul ca IMM-urile din Romania nu au resursele si nici specialistii necesari pentru a implementa securitatea muncii', a spus Costescu.

Nicolae Voinoiu, director in cadrul Inspectiei Muncii, a precizat ca in privinta accidentelor de munca, intre anul 2000 si 2006 se remarca un trend descendent, dar acesta este, in continuare, destul de ridicat. 'In 2000 s-au inregistrat 6.633 accidente de munca iar in 2006 numarul a fost de 4.764, la mia de angajati. Principalul motiv se remarca a fi indisciplina tehnologica', a precizat Voinoiu.

El a adaugat ca domeniile cu incidenta cea mai mare sunt, in ordine descrescatoare, constructiile, exploatarea din silvicultura, mineritul, metalurgia si siderurgia. In 1998, cea mai mare incidenta o are sectorul minier.

'In 70 la suta din cazurile de accidente de munca vina apartine executantului, care nu a fost instruit corespunzator. Angajatii care se ocupa cu protectia muncii in companii penduleaza intre profesionisti si persoane care nu au nici o legatura cu domeniul', a spus Nicolae Voinoiu.

Acesta este de parere ca o alta cauza importanta este lipsa de scoli de specializare a personalului care se ocupa cu siguranta la locul de munca. 'Chiar si in prezent, in scoli se pune accentul mai degraba pe cunoasterea legislatiei, decat pe cunostinte practice de prevenire a riscurilor', a spus directorul de la Inspectia Muncii.

Agentia Europeana pentru Securitate si Sanatate in Munca a lansat, in 26 aprilie, 'Initiativa pentru Locuri de Munca Sanatoase', iar din cadrul acestei campanii face parte si seminarul de miercuri intitulat 'Locuri de munca mai sigure, mai sanatoase si mai productive'.

Potrivit organizatorilor, aceasta initiativa are scopul de a promova securitatea si sanatatea in munca, transferul de cunostinte, accesul la instrumente concrete si informatii utile pentru gestionarea riscurilor profesionale, protejarea sanatatii si cresterea productivitatii in intreprinderile mici si mijlocii.

Seminarul care se adreseaza IMM-urilor doreste sa se transforme intr-o oportunitate de a cunoaste cum pot fi asigurate cerintele din legislatia existenta si viitoare privind securitatea si sanatatea in munca. Cu ocazia seminarului se distribuie materiale informative precum si un instrument de evaluare a riscurilor adaptat cerintelor IMM-urilor.

ROMPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: