Venitul minim garantat si alte ajutoare de la stat au fost majorate cu 4,5%

Data publicarii: 10-01-2008 | Economie

Alocatiile pentru copiii nou-nascuti, de plasament, cele complementare sau pentru sustinerea familiei monoparentale, precum si venitul minim garantat au fost majorate cu 4,5%, noile sume urmand sa fie acordate din luna ianuarie, a decis miercuri Guvernul.

Executivul a hotarat, in sedinta de miercuri, majorarea cu 4,5% a unor alocatii si ajutoare sociale de care beneficiaza anumite categorii de persoane. Potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru, majorarea a fost facuta in functie de inflatia prognozata pentru anul 2008 si intra in vigoare din luna ianuarie.

Astfel, persoanele care primesc venit minim garantat vor primi din ianuarie ajutoare mai mari. Astfel, o persoana singura va primi 100 lei, o familie de doua persoane, 181 lei, o familie de trei persoane, 252 lei, iar o familie de patru persoane va primi un ajutor de 314 lei. Familiile formate din cinci persoane, vor primi un ajutor de 372 lei, iar pentru fiecare persoana peste cinci din familie se va acorda suma de 25 lei. De acest ajutor vor beneficia aproximativ 380.000 de familii si persoane singure, iar suma totala necesara pentru plata ajutorului social este de circa 630 milioane lei si va fi suportata de la bugetele locale.

Cuantumul alocatiei pentru copiii nou-nascuti creste de la 204 lei la 213 lei, iar de aceasta majorare vor beneficia peste 190.000 copii nou-nascuti. Efortul financiar este de circa 40,47 milioane lei, fondurile necesare pentru plata acestor alocatii provenind de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse (MMFES) pe anul 2008.

Alocatia de plasament a fost, de asemenea, indexata cu 4,5%, incepand cu luna ianuarie 2008, cuantumul lunar ajungand astfel la 90 lei. Efortul suplimentar anual este de peste 2,5 milioane lei, pentru un numar estimat de 53.000 de beneficiari si se asigura din fondurile alocate de la bugetul de stat MMFES pe anul 2007.

Alocatia familiala complementara se majoreaza, de asemenea, cu 4,5%, noile valori fiind urmatoarele: pentru familia cu un copil - 38 lei, pentru familia cu doi copii - 44 lei, pentru familia cu trei copii - 49 lei, pentru familia cu patru sau mai multi copii - 54 lei. Totodata, familiile monoparentale cu un copil vor primi, din ianuarie, o alocatie de 54 lei, cele cu doi copii, 65 lei, cele cu trei copii 73 lei, iar cele cu patru sau mai multi copii, 83 lei. Limita de venituri pana la care se acorda ajutorul a fost, de asemenea, majorata pana la 184 lei. Efortul financiar suplimentar pentru plata acestor alocatii este de circa 22 milioane lei si se asigura din fondurile alocate de la bugetul de stat MMFES pe anul 2008. Numarul familiilor care beneficiaza de aceste ajutoare este de peste 886.000.

Totodata, indemnizatia lunara de care beneficiaza adultul cu handicap grav s-a majorat de la 179 lei la 187 lei, iar indemnizatia lunara de care beneficiaza adultul cu handicap accentuat s-a majorat de la 147 lei la 154 lei. Bugetul personal complementar lunar, acordat persoanelor cu handicap, indiferent de veniturile pe care le realizeaza acestea, va fi de 84 lei in cazul adultului cu handicap grav, de 63 lei in cazul adultului cu handicap accentuat si de 31 lei in cazul adultului cu handicap mediu. Efortul financiar suplimentar pentru anul 2008 este de 53,57 milioane lei. Fondurile necesare pentru plata acestor prestatii sociale se asigura de la bugetul de stat, prin bugetele proprii ale judetelor, din transferuri de la bugetul de stat catre bugetele locale, prevazute cu aceasta destinatie in bugetul MMFES.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: