Pilonul II: Un proiect de lege pentru garantarea unui randament minim ar putea fi gata in februarie

Data publicarii: 10-01-2008 | Finante-Banci

Un proiect de lege privind garantarea unui randament macar egal cu inflatia pe pilonul II ar putea fi pe masa Parlamentului in a doua decada din februarie, a spus presedintele Comisiei de buget-finante din Senat, Aron Popa.

Declaratia presedintelui Comisiei parlamentare vine ca reactie la scrisoarea deschisa inaintata, miercuri, de catre sase organizatii ale societatii civile, care au cerut autoritatilor garantarea in legislatie a unui randament minim anual egal cu rata anuala a inflatiei in sistemul pensiilor private obligatorii (pilonul II). Organizatiile respective propun ca acoperirea garantiei sa cada in special in sarcina administratorilor.

"In a doua decada a lunii februarie consider ca va fi pe masa Parlamentului un proiect de lege, astfel incat participantii la pensiile private obligatorii sa aiba garantia ca primesc inapoi, in termeni reali, suma cu care au contribuit", a precizat Ioan Aron Popa. 

Presedintele Comisiei de buget-finante din Senat considera ca trebuie constituit un fond de garantare, la care sa contribuie toate fondurile de pensii, in functie de randamentele anuale pe care acestea le obtin. Astfel, daca un fond e pensii obligatoriu inregistreaza un randament slab, contributiile acestuia la fondul de garantare sa fie mai mari decat in cazul unui fond cu un randament ridicat.

"Acest fond ar asigura pentru toti contribuabilii si pentru viitorii pensionari o recuperare in termeni reali a contributiilor participantilor la pilonul II", a explicat Popa.

 In acest context, daca un fond afiseaza un randament anual sub rata inflatiei, contributiile ridicate pe care trebuie sa le depuna la fondul de garantare ii diminueaza veniturile si, astfel, va fi nevoit sa iasa de pe aceasta piata lasand locul unui alt fond care este mai eficient, considera senatorul Ioan Aron Popa. Potrivit acestuia, in cazul in care un fond va da faliment, iar portofoliul va fi cumparat de un alt jucator de pe piata, cu lichiditatile obtinute din vanzarea activelor poate alimenta fondul de garantare, in limita despagubirilor facute de fond catre participantii fondului falimentat.

El a adaugat ca va avea o prima discutie in acest sens dupa 15 ianuarie cu primul ministru Calin Popescu-Tariceanu si cu presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.  

"Vom avea o prima dicutie, vom stabili forma legii, dupa care aceasta va fi publicata spre dezbatere publica pe pagina de internet a CSSPP ", a mai spus Presedintele Comisiei de buget-finante din Senat, care a mentionat ca va discuta si cu reprezentantii fondurilor pentru elaborarea acestei legi.

El a mai spus ca arbitrul pensiilor private va initia acest proiect de lege catre Guvern si Parlament in urma consultarilor si, nu este exclus sa fie data chiar o ordonanta de urgenta.  

"Scrisoarea este indreptatita, iar romanilor care sunt obligati sa cotizeze la pilonul II trebuie sa li se garanteze sumele depuse la care se adauga rata anuala a inflatiei asa cum se intampla in multe state care au implementat acest sistem de pensii private obligatorii", a declarat pentru NewsIn presedinte al Comisiei de buget din Camera - Deputatul PSD, Aurel Gubandru.

El a mentionat ca este posibil ca in sesiunea parlamentara viitoare, in perioada martie-aprilie, sa se ia in calcul un astfel de proiect.

"Personal pot sa sustin un astfel de proiect de lege care ar putea, prin aplicarea sa, sa preintampine eventuale nemultumiri  legate de proasta administrare a unor fonduri de pe pilonul II si care ar putea determina pierderi in randul unor contribuabili", a mai spus Gubandru.

Prin aplicarea acestei legi, statul ar putea fi ferit de eventuale actiuni in instanta ale deponentilor care au obtinut la final o suma mai mica decat sumele depuse, indexate cu rata inflatiei, a adaugat Gubandru.

Garantarea unui randament minim pe pilonul II ar putea impinge fondurile spre plasamente cu risc foarte scazut 

Director general al ING Fond de Pensii, Radu Vasilescu, considera ca masura propusa de organizatiile societatii civile va determina cele mai multe fonduri sa investeasca in proportie de aproape 100% in instrumente cu venit fix.

Organizatiile respective cer ca fondurile care nu au obtinut un randament care sa fie cel putin egal cu nivelul inflatiei sa completeze diferenta din veniturile proprii.

Astfel, vor fi obtinute numai randamente apropiate de nivelul minim garantat, a mentionat seful ING Fond de Pensii, care a adaugat ca administratorii de pe pilonul II au hotarat sa stranga argumente solide pentru a raspunde scrisorii.

Vasilescu considera ca nu va fi intocmit un proiect de lege in acest sens."Atat timp cat statul nu garanteaza un astfel de randament, nu inteleg de ce s-ar cere acest lucru unor investitori privati", a argumentat el.

De aceeasi parere este si directorul general al Allianz-Tiriac Pensii, Crinu Andanut, care a mentionat ca o astfel de scrisoare scoate la iveala "grave deficiente de intelegere" a noului sistem de pensii private obligatorii si arunca o umbra de neincredere in acest sistem care inca nu functioneaza.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: