Bancile din Iasi, verificate la sange de inspectorii de la Protectia Consumatorului

Data publicarii: 10-01-2008 | Finante-Banci

Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Iasi au demarat ieri o serie de controale la bancile din capitala Moldovei pentru a verifica conditiile in care acestea acorda credite de consum persoanelor fizice, noteaza Gardianul. "Vom avea sub lupa posibile clauze abuzive sau publicitatea inselatoare facuta de aceste banci si vrem sa vedem daca in contracte exista clauze care sunt sau nu abuzive. Estimam ca acest control va dura doua saptamani si l-am initiat dupa ce am primit foarte multe sesizari si reclamatii.

Cetatenii reclama ca dobanzile afisate nu sunt reale, ca exista prea multe clauze abuzive in contractele de imprumut si difera mult ceea ce se prezinta in publicitate cu ceea ce e in realitate. Iesenii se plang ca le sunt luate tot felul de taxe, comisoane si alte sume si onorarii, si ca - de fapt - dobanda este cu mult mai mare decat cea afisata oficial.

Principala lor nedumerire este de ce trebuie sa restituie de vreo trei-patru ori suma imprumutata si de ce suma imprumutata este una pe hartie si alta cea «luata in mana»", a explicat inspectorul sef OJPCA, Valerian Salavastru. El a adaugat ca verificarile se vor face pe baza Legii 363/2007 potrivit careia se stabilesc amenzi de pana la 60.000 lei in cazul depistarii unor nereguli. Acest control este o premiera nationala, deoarece Legea 363/2007 a fost elaborata in decembrie 2007 si aceasta este prima actiune care se bazeaza pe recentul act normativ.

Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: