Multi tineri sunt preferati pe pozitii de top, in companiile mari

Data publicarii: 18-01-2008 | HR/Cariere

Marile companii de la noi angajeaza oameni din ce in ce mai tineri si nu neaparat din motive care tin de valoare, noteaza Gandul. Una dintre explicatii este faptul ca noua generatie se poate descurca mult mai bine cu tehnologia de ultima ora. Acesta este, mai ales in strainatate, criteriul dupa care sunt preferati tinerii in locul "seniorilor", cu toate ca Occidentul vorbeste din ce in ce mai mult de revalorificarea acestora. In presa straina, exista sute de articole pe aceasta tema si la fel de multe dezbateri in interiorul companiilor.

"La noi, acestea angajeaza inca oameni din ce in ce mai tineri pentru ca sunt inca mai ieftini decat ceilalti si, asa cum se stie, salariile au crescut destul de mult, asa ca multe firme apeleaza la asta ca la o solutie de criza", crede George Butunoiu, consultant in domeniu. "In vreme ce, in strainatate, salariile maxime sunt la cei cu varste intre 40 si 50 de ani, la noi, maximele sunt pe la 35 - 45 ani. La ei, daca o firma nu-si poate permite sa plateasca salariul unuia din grupa de top, are de ales intre unul de 35 si unul de 55 de ani, care ar cere salarii egale. De regula, il alege pe cel de 55. La noi, daca nu-si poate permite unul cu varsta intre 35 si 45, intre unul de 25 si unul de 55 care ar cere cam acelasi salariu, probabil ca multi l-ar lua pe cel de 25. Se gandesc ca cel de 55 de ani are "mentalitate invechita" si "reminiscente de apucaturi comuniste", mai spune Butunoiu.

Avantajele si dezavantajele varstei

Un mare avantaj al tinerilor este ca acestia au mai multa energie si o dorinta mai mare de afirmare, care inseamna lucru peste program, dar si lipsa unei familii si, implicit, a grijilor de acasa. Altii iau tineri abia iesiti din facultate sau liceu, fara prea multa experienta, dar talentati si ambitiosi, pentru a-i forma. Intr-o lume in care tehnologia devine indispensabila, in care internetul si gadgeturile iau locul cartilor clasice, iar cei cu experienta, neobisnuiti cu tehnica, pierd teren in fata tinerilor, s-a ajuns la a se afirma direct "Tinerii sunt pur si simplu mai destepti".

Declaratia, facuta public, ii apartine lui Mark Zuckerberg (23 ani), fondatorul si directorul general al megablogului Facebook, pe care l-a creat in camera sa din campusul de la Harvard, pe cand avea 19 ani. El s-a bazat pe o realitate valabila, totusi, si in Occident. Si anume ca, la nivel mondial, tendinta aceasta de racolare a angajatilor foarte, foarte tineri este sesizabila mai ales in marile companii care se ocupa de domenii foarte "tehnologizate".

Printre dezavantajele tinerilor, George Butunoiu enumera "neasumarea de riscuri prea mari, fie din lipsa de experienta, fie din dorinta de a «arde» etapele si faptul ca acestia nu sunt intotdeauna luati destul de in serios de catre cei mai varstnici, chiar daca sunt foarte buni profesional".

Integral in Gandul

Mai citeste si:

Ultimele stiri pe BankNews.ro: