Telefoanele, masinile si chiriile de serviciu nu se supun platii contributiilor la pensii

Data publicarii: 21-02-2008 | Finante-Banci

Cheltuielile cu telefonul de serviciu, masina de serviciu sau cele legate de plata chiriei pentru locuintele de serviciu nu se supun platii contributiilor, acestea fiind impozitate doar daca sunt folosite in scop personal, a declarat, miercuri, ministrul muncii, Paul Pacuraru.

Ministrul muncii, Paul Pacuraru, a precizat, miercuri, dupa sedinta de Guvern, ca presa a interpretat gresit ordinul prin care explica veniturile pentru care se platesc contributii la bugetul de pensii si a spus ca a fost nevoie de acest ordin pentru a se corecta niste inadvertente din legea aprobata anul trecut.

Pacuraru a spus ca largirea bazei de calcul pentru contributiile sociale a fost facuta in vara anului trecut, prin legea 250, care modifica legea pensiilor, dar doar pentru angajati. Pentru ca si angajatorii sa se supuna acelorasi reguli, Guvernul a aprobat ordonanta 91/2007, care se aplica de la 1 octombrie anul trecut.

Astfel, prin largirea bazei de calcul, se plateste contributie la pensii pentru toate veniturile care nu se suporta din fondul de salarii, dar cel mai mare impact asupra bugetului de asigurari sociale l-au avut primele, stimulentele si premiile. Impozitarea acestor venituri au adus la bugetul de asigurari banii necesari pentru plata pensiilor majorate in avans cu doua luni, a precizat Pacuraru. El a precizat ca in 2008 nu se vor face imprumuturi la bugetul se stat pentru plata pensiilor, tot datorita impozitarii mai multor venituri.

Ministrul e explicat si ca ordinul sau a fost interpretat gresit in ceea ce priveste impozitarea abonamentelor la telefoane, pentru transport sau pentru masinile de serviciu sau a sumelor folosite pentru plata chiriei locuintelor de serviciu. Pacuraru a spus ca aceste stimulente, introduse de angajator in pachetul salarial, se supun platii contributiei la pensii doar in cazul in care sunt folosite in scop personal.

Pacuraru a adaugat ca toate clarificarile pe care le-a adus prin ordinul 92, din februarie, sunt in conformiatate cu prevederile Codului Fiscal si ca nu sunt lucruri noi. Oficialul de la Munca a mai spus ca era necesara o largire a bazei de calcul pentru contributii, avand in vedere ca, in administratie, de exemplu, partea variabila a venitului lunar (prime, indemnizatii sau premii) este de doua sau chiar trei ori mai mare decat partea fixa.

Ministerul Muncii a clarificat, la inceputul lunii februarie, printr-un ordin, care sunt veniturile pentru care se platesc contributii la bugetul asigurarilor sociale, dupa modificarea, anul trecut, a bazei de calcul, printre ele numarandu-se abonamentele la telefon, transportul in comun sau chiria suportate de angajator. Potrivit ordinului publicat in Monitorul Oficial, ca urmare a modificarii legii pensiilor si a normelor de aplicare la jumatatea anului trecut, prin care s-a schimbat baza de calcul pentru contributiile sociale de la "salariul brut realizat lunar" la "venitul brut realizat lunar", era nevoie de clarificari in ceea ce priveste veniturile pentru care se vor plati contributii sociale.

Guvernul a modificat legea pensiilor, la jumatatea anului trecut, iar potrivit noilor reglementari, valoarea punctului de pensie urma sa ajunga la 37,5% din salariul mediu pe economie, in 2008, si la 45% din aceeasi valoare, in 2009. Pentru ca bugetul de asigurari sociale sa poata suporta majorarea promisa pensionarilor, Executivul a decis largirea bazei de calcul a contributiilor, in care au fost introduse si celelalte venituri, in afara de salariul de baza. Sunt scutite de la plata contributiei drepturile de autor, sumele reprezentand participarea salariatilor la profit si alte drepturi exceptate prin legi speciale.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: