Problema locuintelor in Romania va fi rezolvata abia in 25 de ani

Data publicarii: 26-02-2008 | Imobiliare

Cei ce vorbesc cu entuziasm despre avantul pietei imobiliare autohtone - uitandu-se, desigur, la avalansa de proiecte imobiliare lansate in ultimii ani si preconizate pentru perioada urmatoare - ar trebui s-o ia mai incet. Previziunile optimiste de crestere emise la unison de catre analisti si dezvoltatori se cer temperate printr-o perspectiva obiectiva asupra partii inca goale a paharului.

Potrivit lui Radu Zilisteanu, analist si purtator de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), oferta nationala de locuinte va ajunge la nivelul cererii intr-un termen de cel putin 25 de ani.

Acest termen deloc incurajator - cu un caracter mai mult sau mai putin relativ, in mod evident - reiese dintr-un simplu calcul matematic. La ora actuala, cererea totala de locuinte la nivel national (ce include atat cererea solvabila, cat si pe cea insolvabila - cu alte cuvinte, populatia ce-si poate permite in mod obiectiv sa-si cumpere o locuinta, in opozitie cu locuitorii ce au nevoie de o casa, insa nu si-o pot permite) este de circa 1 milion de unitati locative, apreciaza Zilisteanu.

Pe de alta parte, reprezentantul ARAI a declarat ca, potrivit datelor ministerului de resort, in intreaga tara se livreaza anual un numar de circa 40.000 de unitati locative (incluzand aici atat ansambluri rezidentiale, cat si vile sau case construite in regie proprie). Raportand cererea nationala la numarul de unitati livrate anual, reprezentantul ARAI apreciaza ca, in conditiile in care populatia (si, implicit, cererea de locuinte) nu va mai creste in acest rastimp, problema locuintelor va fi rezolvata in mod real abia in 25 de ani.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: