Industria falsurilor poate ucide si trebuie zdrobita, afirma Comisia Europeana

Data publicarii: 11-03-2008 | International

Contrafacerea a devenit o industrie infloritoare, care poate chiar sa si ucida si a carei nava amiral este China, a afirmat, luni, Comisia Europeana (CE) si a cerut statelor membre ale Uniunii Europene (UE) sa combata acest fenomen, consemneaza AFP.

"Acum nu mai vorbim doar de copia de calitate proasta a unor tricouri, ci de pasta de dinti contrafacuta, ticsita de microorganisme periculoase si de riscul de electrocutare din cauza unor prajitoare de paine contrafacute", a avertizat presedintele CE, Jose Manuel Barroso.

Seful Comisiei Europene a vorbit cu ocazia unei conferinte pentru combaterea contrafacerilor, unde au fost expuse, printre altele, o copie a unui model de Ferrari, medicamente contrafacute si imitatii ale unor ceasuri de marca.

"Contrafacerea jucariilor, a alimentelor, a echipamentelor electrice, a medicamentelor, a componentelor de avioane, falsificarea, in general, se desfasoara la scara industriala si este un domeniu de activitate foarte rentabil, intrucat aduce profituri la fel de importante ca si traficul de droguri sau de armament, dar cu multe mai putine riscuri", a observat Barroso si a reamintit cifra de 200 miliarde dolari furnizata de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

Vamesii din Uniunea Europeana au confiscat 128 de milioane de bunuri contrafacute in 2006, cu 70% mai multe decat in 2005, iar 80% dintre obiecte erau produse in China, a precizat presedintele Comisiei Europene (CE).

"China este marele producator", a criticat Barroso si a adaugat ca Uniunea Europeana si-a intensificat cooperarea cu autoritatile chineze pentru combaterea acestui flagel, fapt ale carui rezultate incep sa se vada.

"Guvernul chinez are multe batai de cap ca sa protejeze marca oficiala a viitoarelor Jocuri Olimpice, subminata de o multime de falsuri, care nu sunt deloc ieftine", a explicat Barroso.

"Niciun guvern responsabil nu vrea sa intretina o industrie a falsurilor pe piata interna", a mai comentat Barroso.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: