MKB Romexterra Bank contesta eliminarea din licitatia pentru fonduri UE destinate agriculturii

Data publicarii: 11-03-2008 | Finante-Banci

MKB Romexterra Bank a depus contestatie la licitatia organizata pentru selectarea unei banci care sa gestioneze fondurile europene destinate agriculturii, a declarat directorul in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Daniel Serbanescu.

"Romexterra a depus contestatie, trebuie sa asteptam solutionarea acesteia de catre Consiliu (Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor-n.red)", a spus Serbanescu.

Reprezentantii MKB Romexterra Bank au declarat ca au depus contestatie deoarece au fost eliminati din licitatia organizata de MADR.

"Am depus contestatie deoarece am fost eliminati din licitatie pentru ca scrisoarea de garantie era emisa pe numele vechi al ministerul ( Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale-n.red)", a declarat director Directia de Institutii Financiare MKB Romexterra Bank, Sorina Aioanei.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a lansat, in data de 2 februarie, licitatia pentru selectarea unei banci care sa gestioneze fondurile europene de 5,8 miliarde de euro alocate agriculturii in perioada 2008-2011. Directorul in cadrul MADR, Carmen Bidascu, a declarat, saptamana trecuta ca sapte banci au depus oferte in cadrul licitatiei organizate pentru selectarea unei banci care sa gestioneze fondurile europene destinate agriculturii, pana in data de 3 martie.

Nivelul estimativ al intrarilor de fonduri pentru perioada 2008-2011 este de 5.860.370.000 euro. Fondurile estimate a fi derulate in aceasta perioada de la Comisia Europeana sunt alocate prin Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), Fondul European de Pescuit (FEP) si Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala (FEADR).

MADR a mai organizat, anul trecut, licitatie pentru selectarea unei banci. La inceputul lunii iunie 2007, MADR anunta ca patru banci, respectiv Raiffeisen Bank, Banca Carpatica, BCR si Banc Post au depus ofertele in cadrul licitatiei pentru selectarea unei banci pentru gestionarea fondurilor UE. Ulterior, MADR a suspendat licitatia, deoarece dupa deschiderea ofertelor s-a aflat despre o contestatie depusa de BRD, de care ministerul nu stia.

In august 2007, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a respins contestatia depusa de BRD privind licitatia. La momentul respectiv, MADR a anuntat ca BCR a castigat licitatia privind gestionarea fondurilor europene, insa Raiffeisen Bank a informat  ministerul ca va contesta acest rezultat.

In cursul lunii octombrie, CNSC a decis anularea licitatiei, deoarece s-a constatat ca nici o banca nu a indeplinit conditiile din caietul de sarcini.

NewsIn